Poslouchat country znamená žít country . . .

Radosti a smutky folkových prázdnin - CD recenze

01.07.2010 06:40

O tom, že organizátoři Folkových prázdnin vydaly z loňského ročníku CD jsme Vás již informovali v pozvánce na ty letošní, které se konají v Náměšti nad Oslavou v druhé polovině měsíce července. O čem je loňské CD přinášíme informaci, kterou zaslali přímo vadavatelé.

Cituji . . .

Připomeňte si atmosféru a mimořádné hudební zážitky loňských Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou s CD Radosti i smutky. Název alba je shodný s hlavním tématem Folkových prázdnin 2009. Na CD najdete Spakka-Neapolis 55, Rajeryho, Čankišou, Rupu & The April Fishes, Cimbaliband, Horňáckou cimbálovou muziku Martina Hrbáče, Transkapelu, Moishe´s Bagel a Marka Buše.

Hned na začátku alba uslyšíte to nejlepší z jižní Itálie – legendární neapolská kapela Spacca-Neapolis 55 dokáže ve své hudbě rozpoutat nevázané orgie tamburín, vášnivě uhrančivých hlasů a vřavy neapolských karnevalů. Následuje světově proslulý zpěvák a hráč na bambusovou citeru valiha z ostrova Madagaskar, který si říká Rajery. Ve druhé skladbě jej uslyšíte s brněnskými Čankišou, se kterými se kdysi seznámil na ostrově Réunion. Na albu je zastoupena též jedna ze současných hvězd world music Rupa & The April Fishes. Sanfranciská lékařka indického původu Rupa Marya svou identitu považuje za mozaiku a za doprovodu fantastické kapely zpívá písničky vzdorující žánrovým kategoriím, místu a času. Další část alba patří špičkové lidové hudbě střední Evropy. Nejprve maďarský Cimbaliband, vedený vynikajícím hráčem na cimbál Ungerem Balázsem, nabízí esenci smutku, extáze a totální muzikantské virtuozity inspirované divokým Balkánem. Dále uslyšíte to nejlepší z horňácké muziky, totiž legendárního Martina Hrbáče s jeho kapelou. A pak strhující polskou Transkapelu se syrovou vesnickou hudbou z Karpat. A na závěr alba je zařazen mix židovské tradice, balkánské rozevlátosti, Latiny, jazzu a skotských tanců v podání skotských Moishe´s Bagel.

A jako bonus připomínka jednoho z nočních koncertů. Varhaník Marek Buš tenkrát rozezněl varhany kostela sv. Jana Křtitele skladbou Mendelssohna-Bartholdyho a půlnoční tma se tehdy proměnila v romantický den. O výtvarnou stránku alba se opět postaral dvorní grafik Folkových prázdnin, brněnský výtvarník, Rostislav Pospíšil.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010