Poslouchat country znamená žít country . . .

Radka Vranková – Radůza a Ocelové město

22.04.2012 10:31

O Radce alias Radůze, které se blíží 40 rok věku a již určitě nepatří k těm mladým a začínajícím, jsem psal nedávno, v lednu. V souvislosti s jejími literárními ambicemi a knihou.

Nyní se vracím v souvisloti s novým CD. Podle dostupných informací se má album jmenovat Ocelové město podle písně se stejným názvem. Tím městem není titul knihy Julesa Verna, ale Kladno, blízko něhož Radůza dnes žije.

Jak známo, Radůza zpívá písně „all inclusive“, se svou hudbou a texty. Občas ale sáhne textově i jinam. Např. text z písní Kosmických Jana Nerudy a zhudebněný biblický text Žalm 22.

Zcela nezaměnitelný je Radčin projev - v jejím repertoáru jsou písně, které vedou lidi na barikády, ale i klidné „dumky“, rozpor vůbec nevadí, naopak obohacuje a kontrastuje. Radůza vyzpívá vzdor z nešťastné lásky, kongeniálně přetextuje Vysockého Plachtu (Parus), dá naději i sílu. Při poslechu jejich písní máte mnohdy pocit, že po každé písni snad zemře, nasazení a drive je tak silné, že se člověk někdy podivuje nad tím, jak to všechno její hlasivky unesou.

Nabízí se otázka, proč tak báječná zpěvačka stojí stranou médií? Pro mě je Radůza věčným Andělem, a to od doby, kdy jsem ji prvně viděl vláčet těžký akordeon před těch několik lidí, kteří ji jako já tehdy objevilo.

Radka patří k velikým, ikdyž mediálně málo známým osobnostem žánru, ráda cestuje, domluví se údajně pěti řečmi a studium jazyků rozličných národů je její další velkou zálibou. Na lidové škole umění studovala hru na flétnu, později i lesní roh. Vystudovala konzervatoř – obor zpěv a skladba – sekce pop music. Soukromě také studovala vážnou hudbu. Nelze se tedy divit, že vedle zpívání a tvorby vlastních písní se zabývá i scénickou hudbou k nejrůznějším divadelním představením.

 V roce 2004 obdržela hned 3 ocenění „Anděl“ Akademie populární hudby v kategoriích Zpěvačka roku, Objev roku a žánrové kategorii Folk. Zahrála si i ve filmu Jana Hřebejka – Kráska v nesnázích.

No a recenze jejich CD a hlavně reportáže z koncertů, ty nikdy nešetří chválou. Ocelové město je roztočeno v březnu 2012 a lze se těšit na jeho uvedení na trh.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010