Poslouchat country znamená žít country . . .

Radka Vranková – Radůza a její kniha Čáp nejni kondor

28.01.2012 11:09

Radůzu mnozí znáte jenom jako Radůzu. Její životní příběh je dostatečně znám. Akordeon, ulice, Zuzana Navarová – to vše v roce 1993 – to bylo Radce 20 let. Za tři dny pak Lucerna, kam ji Zuzka přivedla jako objev, pak o pár týdnů později předskokanka Suzanne Vegy.

Spolupráce s Nerezy, Marsyasem, Michalem Pavlíčkem v roce 1999 předskokanka Mikea Oldfielda. Pražská konzervatoř a v roce 2001 první CD Andělové z nebe. Spolupracuje s Cymbelínem, Jablkoněm, 2003 druhé CD – … při mně stůj.

Její hudba vychází částečně z chansonu, ale největší díl inspirace čerpá Radůza z folklóru a nálady městských odrhovaček, které v jejím syrovém podání nabízejí nečekané hudební i textařské obraty. Řadí se tak silné generaci alternativní scény devadesátých let, která sklízí úspěchy nejen na domácích pódiích, ale i v zahraničí.

Rok 2003 přinesl Radůze ocenění v podobě tří sošek zlatých Andělů, které jí udělila Akademie populární hudby v kategoriích Zpěvačka roku, Objev roku a Folk & Country.

 Následovaly další úspěchy a milníky – Další CD – Vše je jedním, Půjdu kam chci (DVD) a V salonu barokních dam. Spolupráce na filmu – Kráska v nesnázích.

Půvabné 2CD O Mourince a Lojzíkovi (2008) je kombinací mluveného slova - Radůza zde načetla pro děti svoji stejnojmennou knihu (vydavatelství Brio 2007) - a hravých písniček. Textařsky se tady Radůza opravdu vyřádila - mohla popustit uzdu své fantazii, takže vznikly opravdu netypické dětské písně. Za doprovodu Dudácké domažlické muziky, svého akordeonu nebo Cimbálové muziky Stanislava Gabriela vypráví Radůza dětem nevšední, svěží a velmi vtipné příběhy, které pobaví i dospělé.

Rok 2010 je pro Radůzu přelomový. Založila vlastní label Radůza records, na kterém vydala album Miluju vás, které se drželo 5 týdnů v čele hitparády IFPI. Je to Radůzino zatím nejvyzrálejší a nejlepší album, které je velmi vřele přijímáno kritikou i širokým obecenstvem. Na svém labelu se Radůza chystá vydávat i jiné interprety - v současné době probíhá jednání s kladenskou kapelou Zrní.

V roce 2011 vychází Radůze kniha - Čáp nejni kondor, vydalo v roce 2011 nakladatelství Baobab s ilustracemi Dagmar Urbánkové.

Radůza má za sebou již bohaté muzikantské i spisovatelské počiny, a lze se těšit na další.  

Již v březnu tohoto roku připravuje další akci

Radůza se svou doprovodnou kapelou bude ve dnech 26.–29. března 2012 natáčet v Malostranské besedě v Praze živé CD a DVD. Na téměř dvouhodinových koncertech budou mít posluchači možnost vyslechnout zbrusu nové písně, ale i starší písničky v novém podání za skvělého doprovodu brilantních muzikantů – Josefa Štěpánka (kytara, steel kytara), Jana Cidlinského (baskytara, kontrabas, housle), Davida Landštofa (bicí). Režie se ujala dokumentaristka Olga Špátová.

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010