Poslouchat country znamená žít country . . .

Přeskupování sil je zcela evidentní

18.08.2012 11:01

Již od dubna Vám zde týden co týden dávám tipy na to, kam vyrazit za muzikou. Přehledů nejrůznějších festivalů na webu je spousta, já se snažím vložit i komentář, své poznatky a zkušenosti a doporučit věci odzkoušené.

Vše ostatní je na Vás, zpravidla rozhoduje lokalita, dneska i vzdálenost místa a především účinkující.

A zde nastává postupný přesun, který určitě vnímáte, pokud sledujete programové listy jednotlivých festivalů. Žánrové festivaly pomalu ale jistě opouštejí „velké hvězdy“ a nahrazují je kapely, které si vybojovávají svou pozici a pro které je společná skutečnost, že jsou hudebníky a skupinami velmi kvalitními, splňující podmínky vlastní tvorby a určité vyjímečnosti a přitom muzikanti zpravidla nejsou profesionálové ve smyslu, že se hudbou živí.Taková to kapela prostě vystoupí za menší honorář.

Své začíná hrát i cestovní náklady, které mnohdy převýší skutečnou odměnu za vystoupení. A tak dramaturgové počítají a přemýšlejí a ve výsledku je to znát.

Že se na žánrových festivalech již nepotkáte s Jarkem Nohavicou či Čechomorem má své jiné důvody, ale z play listů vypadli i další – např. Flereti, dříve zakončovatelé každého velkého festivalu jakoby vymizeli, stejně tak Semtex, kapely jako Rangers, Fešáci, Tučnáci, ale i další Asonance, Ginevra, Navostro o zahraničních hostech nemluvě.

Prostě z festivalů se stávají nízkorozpočtové akce a dramaturgové více sahají do regionu a „pokladů“ těch méně známých. Ano, určité stálice zůstávají, ale četnost jejich koncertů se zmenšuje a nebo se přesouvají na samostatné koncerty, na náměstí nejrůznějších městských oslav či jen do klubů, které si to mohou dovolit.

Další trendem je už i u kapel podmínka, že nesmí být moc daleko od místa konání – neb cestovní náklady dneska nejsou nezanedbatelné. Klasickým příkladem je např. letošní Mohelnický dostavník. Když se podíváte do programu, tak regionální kapely, jak ty známé, tak ty méně známé, převládají z 85 % a jen 15 % je doplněno z jiných lokalit.

Jen si všimněte – Bujabéza, Domino - Olomouc, P.B.T. - Zlín, Kopyto, Marod, Dobrá poloha – Ostravsko, Welcome Drink – Bruntál, Špunt, Freďáci – přerovsko, Žamboši – Vsetín, Věnaband – Litomyšl, Marien, Pouta, Chrpa – pardubicko, Quanti Minoris, Kamelot, Pozdní sběr, FolkTeam – Brno, Madalen, A.M.Úlet – zábřežsko, BG Nova, Alibaba, Tomáš Kočko – opět kolem Mohelnice nedaleko.

Vlastně z těch mimo regionálních s dojezdem nad 150 km je snad jen Bluegate, Epy de Mye, Žalman, Vodopád, Devítka a Jarret.

A další fenomén. Kapely jsou až na ty opravdu největší hvězdy vytěžovány na 100 %. Soutěž, jeden až dva další recitály. To tu dříve taky nebylo. Festival tak nabízí spoustu hraní a přitom si vystačí s omezeným počtem hudebníků – letošní Dostavník opět klasický příklad.

Prostě doba se mění a i toto je cesta, jak dále a jak nabídnout spoustu zábavy za méně peněz. Méně známé kapely se více zviditelní a pokud je ruka dramaturga opravdu citlivá, posluchač tu újmu až tak nepozná.

Nezdá se Vám to? Zkuste se podívat na nějaký festival od Plzně či kolem Prahy. Kapelu z Moravy tam moc nepotkáte, ikdyž i tady vyjímka potvrzuje pravidlo.

A to vše je ještě zahaleno skutečností, že BG kapely či klasické nebo moderní country na stávajících festivalech taky moc nepotkáte, pokud se nejedná o akci naopak na tyto skupiny zaměřenou.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010