Poslouchat country znamená žít country . . .

Přehršle festivalů a nebo jen test pro ty silné

23.05.2011 09:14

To, že se každým rokem koná spousta nejrůznějších festivalů a to i v naší muzice, nebylo pochyb. V podstatě každý víkend počínaje květnem můžete na několika místech naší malé zemičky najít akci, kde se dá zejet, zahrát a pozpívat, setkat se s kamarády, poslechnout skvělou muziku a sledovat vývoj v žánru.

Na druhé straně ale krize a tříleté období, kdy se horko těžko shání na kulturu každá korunka a řada festivalů prostě musela skončit, neb letití silní sponzoři se rozhodli akci dále nepodporovat. Ono to souvisí i s návštěvností a tak je čím dál tím slabší.

Stačí si na internetu přečíst předpověď počasí dva dny předem a pokud se dozvíte, že bude pršet, tak tedy opravdu bude, v tom jsou předpovědi nekompromisní a v tu ránu je konaný festival, který se připravuje mnoho měsíců dopředu předem odsouzený k nezdaru. Dříve lidé přijeli a když pršelo, tak se s tím nějak vyrovnali, dneska prostě ani nevyjedou.

DRuhým faktorem je i skutečnost, že doprava je dneska mnohem dražší, jet na festival 200 km znamená mít v dopravě vyšší náklady. než samotná vstupenka a útrata v areálu. A to hraje také roli, méně se cestuje a tak snázeji přežívají malé festiválky, které byly postaveny na místí akci, kdy se jednou za rok sousedé sešli a povykládali. Na druhou stranu zde o muzika zas tak nejde. A nebo se jedná o festivaly, které jsou něčím specifické.

Řada krásný akcí již není a tak jak jsme si dříve mohli vybírat, tak se zase asi blíží doba, kdy budeme rádi za to či ono. Jistě složité pro pořadatele, zde přežijí jen ti nejsilnější a nejlepší (ve smyslu dobrého zázemí, ať již termínového, organizačního, finančního či prostě svojí specifičností).

O tom, že letos nebude Mohelnický dostavník se již pár dnů ví. Někteří se již s touto informací dovedli srovnat, jiní se ji právě v těchto dnech dozvídají. Jejich reakce jsou ale vždy stejné. Smutek a nostalgie v očích.

Ikdyž Dostavník letos nebude především z důvodu zdravotní indispozice Aligátora - hlavního pořadatele, tak ikdyby po této stránce bylo vše OK, je zde ještě jeden problém, areál, kde se festival poslední dobu mnohokrát konal je v úpadku a tak by bylo i letos otázkou, kde by se festival nakonec konal.

Takže je možné, že se nakonec Mohelnický Dostavník s Mohelnicí rozloučí a zrealizuje se úplně někde jinde. No uvidíme, ale mám takový pocit, že Aligátor již nebude mít sílu překonávat i obtíže tohoto tipu.

O Dostavníku více i na stránkách casopisfolk . . .  cituji

Dobrá zpráva na začátku: Pavel Aligátor Nenkovský, pořadatel Mohelnického dostavníku se nedávno vrátil z nemocnice a jeho zdraví se rychle zlepšuje. A teď ta špatná: letošní 36.? Mohelnický dostavník nebude. Byl pro všechny trvalou jistotou, tečkou za prázdninami i open sezónou, na ose prázdnin protipól Zahrady, přesně tak, jako magnetická střelka propojuje sever s jihem. Důvod nekonání není jen v oslabení fyzických sil rekonvalescenta. Festival ztratil zázemí, autokemp je v úpadku a mimo provoz a zdá se, že ani město není folku příliš nakloněno. Budeme doufat, že v dalších letech se Dostavník na festivalové mapě zase objeví. Takže poslední prázdninový víkend zůstaňte doma nebo vyjeďte někam na vandr. ***  Dostavník není první. Loni skončil festival Za vodou, letos Pikovice, z těch velkých. Kolik zaniklo malých festiválků a přehlídek se většinou ani nedozvíme, se zprávami o jejich konci se do médií nikdo nehrne. *** Je krize a i když nám ekonomičtí analytici slibují růst, v kultuře krize ještě rok dva potrvá. Sponzorů je málo a festivalů hodně. Pokud letos některé přehlídky přežívají nebo dokonce prosperují, konstatujme, že mají kliku.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010