Poslouchat country znamená žít country . . .

Poraněný koleno

14.04.2010 17:51

Včera na našem setkání vznikla zajímavá diskuze kolem písně "Poraněný koleno", kterou připomněl Zdeněk. Padaly otázky nad textem a historií písně a jelikož se objevilo pár nepřesných informací, dovoluji si blížeji osvětlit.

Tato píseň je již hodně "vousatá" a spadá do tvorby trampské kapely Pacifik, Tony Linhart (3. dubna 1940) za ni dostal v roce 1974 autorské ocenění Porty. Píseň sama je příběhem dle skutečné události a pokud trochu znáte americké dějiny 19. století, víte o co jde.

Ale ruku na srdce, jsme většinou z generace, které byly tyto informace cílěně potlačovány. Takže si dovolím ocitovat z pera znalců. 

 
Poraněné koleno (Wounded Knee) je skutečné místo v Jižní Dakotě v indiánské rezervaci Pine Ridge a také příběh o kterém vypráví píseň v podání Pacifiku se skutečně stal. Masakr u Wounded Knee byl prakticky poslední potyčkou mezi indiány a armádou. Muži, ženy i děti se shromáždili u Wounded Knee, aby "Tancem duchů" získali ochranu před kulkami nepřátel a zpět svou půdu, což jim slibovalo učení indiánského mystika Wovoky. Jenže vojáci považovali obřad za rebélii a indiány obklíčili začali je odzbrojovat. K masakru došlo na základě nedorozumnění, protože hluchý indián nechtěl odevzdat svou zbraň a při přetahování o ní s důstojníkem vyšla rána a důstojníka zabila (ovšem prameny se rozcházejí. Plukovník James W. Forsyth rozkázal zahájit palbu a po ní zůstalo na zemi na 300 mrtvých indiánů včetně žen a dětí (i zde se prameny rozcházejí, nalezl jsem článek hovořící o 153 přímých obětí, 150 indiánů uteklo, ale pravděpodobně zahynuli v drsných zimních podmínkách, další zdroj hovoří o 370 obětech, z toho 25 vojáků). Z Wounded Knee se navždy stal krvavý symbol bílé genocidy původních obyvatel Severní Ameriky.
 

A pokud neznáte přesně text, mrkněte do zpěvníku, členové klubu si pak mohou zapůjčit i samotnou zvukovou nahrávku Pacifiku.

https://www.velkyzpevnik.cz/zpevnik/pacifik/poraneny-koleno
 

Píseň "Poraňené koleno" není zdaleka jediná, která vypráví příběh dle skutečné události. Všem se jistě vybaví známý "Little BigHorn", ale i např. jiná píseň Pacifiku "Malý, velký muž"

Pokud Vás toto téma zaujalo, nahlédněte na webovky v odkaze, zjistíte mnoho dalších obrazů amerických dějin v českých písních.

https://toulaveboty.sblog.cz/pribehy/

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010