Poslouchat country znamená žít country . . .

Písničkáři a soutěž na Zahradě další reportáž

24.07.2010 12:35

Vzhledem k přísnějšímu výběru se do soutěže o Krtka probojuje v současnosti už jen šestice písničkářů. Konkurence tedy obrovská a obvykle je z čeho vybírat.

Nejinak tomu bylo letos. Systém, ve kterém dua a písničkáři hrají v jednom bloku mezi kapelami je na jednu stranu nepříjemnější (oslovení publika) a na druhou lepší v tom, že poslouchá řada posluchačů, která jinak dříve pořádaný samostatný soutěžní koncert písničkářů vynechávala.

A letos, myslím, za připomenutí určitě stojí celá šestice.

Byť David Bartoš, nováček a mladá krev, svoji pozici mezi jinak ostřílenými borci neměl zrovna jednoduchou. Podepsalo se to na nervózním výkonu. Interpretačně slabší než autorsky a právě to je příslibem do budoucna.

Lada Šimíčková s Ivo Cicvárkem se jen stěží mohli prosadit se svou příjemnou šansonovou zamyšleností ve vedrem rozpálené scéně na Kapličce. Být soutěž na Zámku…

Jediný zástupce humoru, a to včetně kapel, Svitky staví na textech a výborných doprovodech Jirky Svítka. Jejich negresivní, nenásilný humor se do každého ucha ovšem nevetře. Vydařené vystoupení.

Jiří Monty Montyčák, nepřehlédnutelný písničkář přicházející žánrově odjinud. Dokáže diváky na svou strunu naladit nápaditostí i svým bezprostředním projevem, nejen hudebním. Škoda, že v soutěži se jakoby trošku držel zpátky, jeho další vystoupení na Zahradě (a bylo jich několik) byla naprosto skvělá. Měl-li bych tipovat Krtka 2011… ale nepředbíhejme.

Jiří Míža a jeho bluesově dokonalá kytara i zpěv. Při poslechu jeho vystoupení jsem si marně lámal hlavu, proč už dávno nevyhrál. Snad proto, že mu je módnost a podbízivost cizí. A po soutěži mi bylo jasno, komu bych, být ve štábu, Krtka udělil. Velmi rád jsem se nemýlil.

Dvojici samostatných spolu hrajících písničkářů Kuba Slamák a Milan Sova rád poslouchám od jejich úplných začátků. Od vtipného a nepochybně u diváků nejvíce bodujícího Erazima Hauera, tedy ptákoviny v ostravštině, se časem dostanete k hodně chytře vypointovaným textům ostatním. Nechrlí jich stovky, ale repertoár mají velmi slušně zaplněný. A tak si jen můžeme přát, abychom se jejich desky dočkali co nejdříve.

Písničkářského Krtka, jak už jistě víte, zvedli nad hlavu Kuba Slamák s Milanem Sovou za vítězství u diváků a Jirka Míža za vítězství u štábu Zahrady. Jirka Míža obdržel navíc z rukou Josefa Sandyho Noska zvláštní cenu čtyřicet nahrávacích hodin ve studiu.

Zvuk Honzy Friedla byl oba soutěžní dny letos výborný. Koncerty moderoval solidně, s přehledem a řadou zajímavých informací o soutěžících Miloš Keller.

Jediná výtka by se tak mohla snést na hlavu hlavní zahradní postavy – Michala Juppa Konečného, který sliboval slunečné počasí. S tím sobotním a nedělním vedrem to trochu přehnal.

napsal Belmondo na Folktime 21.07.2010

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010