Poslouchat country znamená žít country . . .

Pavel Bobek - padesát let na podiu

26.05.2010 00:36

O novém, a jak sám Pavel Bobek říká, jeho posledním CD s názvem Víc nehledám jsme tady psali již dříve včetně odkazu na pořad Víťi Troníčka a Českého rozhlasu Pardubice.

Přesto se k celé problematice oklikou vracím ještě jednou. Včera odvysílal Český rozhlas Olomouc - pořad Folkový víkend Sandyho Noska svůj pořad o tomto CD, který taktéž stojí za poslech.

Sandy celý pořad narozdíl od Víti pojal trochu víc jako srovnání. Zatímco Troníček se věnuje rozborům CD, autorům textů, hudební stránce a v pořadu odehraje až na jednu píseň celé CD, Sandy tyto informace doplňuje a hlavně každou píseň kterou pouští v podání Pavla Bobka z tohoto CD doplňuje hned verzí originálu zpívanou Johnym Cashem.

Je to velmi zajímavé srovnání hlasů, aranží a atmosféry každé písničky.

Jelikož vydání CD Víc nehledám a jeho uvedení na hudební trh hned v prodejnosti trhá rekordy a obsazuje první místa na žebříčcích, je vidět, že o CD je zájem. A je pravdou, že koupí své peníze nevyhodíte.

A jesli ještě váháte tak není nic jednoduššího. Poslechněte si oba dva hodinové pořady (jak Víti tak Sandyho). O CD se dozvíte vše, všechny tracky uslyšíte, byť pouze v rozhlasové kvalitě a můžete si tak udělat před koupí dokonalý obrázek o CD a jeho interpretech.

Takže vážní zájemci o CD neváhejte a poslouchejte zde

pořad Víti Troníčka zde:

https://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv?p_po=1626&p_pattern=&p_gt

stačí spustit jen pořad z 24. dubna 2010 

 

pořad Sandyho zde:

https://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv?p_po=1090&p_pattern=&p_gt=

stačí spustit pořad z 23.05.2010

A stručně k Pavlu Bobkovi 

Pavel Bobek začínal svou kariéru především jako interpret rokenrolů, mimo jiné v rané sestavě skupiny Olympic. Původně zpíval výhradě anglicky. První písní s českým textem, kterou Bobek kdy předvedl před publikem, byla Píseň o vyšinutém trpaslíkovi s textem Jiřího Suchého. Zpěvák vzpomíná: „Mně se tahle písnička strašně líbila a jednou jsem se svěřil Jiřímu Šlitrovi, že ji mám od něj nejraději. Šlitr se ovšem poněkud zakabonil, protože se nejednalo o jeho skladbu.“

Od počátku 70. let už Pavel Bobek zpívá téměř výhradně česky, avšak stále dává přednost písním od amerických skladatelů. Pečlivě si vybírá textaře, kteří skladby převádějí do češtiny a podobně velký důraz klade i na výběr samotných písní. K jeho oblíbencům patří například Kris Kristofferson nebo Johnny Cash, avšak přezpíval i jeden hit australského rockera Nicka Cavea.

Z písní, které měl v repertoáru Johnny Cash, sestavil Bobek své nejnovější CD Víc nehledám…, které natáčel v Nashvillu mimo jiné s doprovodem amerických muzikantů v čele s kytaristou Stevem Walshem. Prvotní kontakty na americké spoluhráče obstarala Saša Langošová, zpěvačka skupiny November 2nd, samotnou kapelu pak sestavil a na nahrávání dohlížel Luboš Malina. Zatímco na koncertech musí Pavel Bobek v poslední době – kvůli věku i prodělané těžké nemoci – bojovat s intonační nejistotou a s doprovodnou kapelou se někdy i rytmicky hledá, studiové CD Víc nehledám… jej představuje stále v dobré formě. A to nejen jako sólové zpěváka, ale také jako mistra duetů. Za mikrofonem se zde sešel například s Pavlínou Jíšovou nebo s Robertem Křesťanem.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010