Poslouchat country znamená žít country . . .

Pár slov o bluegrassu

28.06.2010 18:28

Pro ty z vás, kteří o bluegrassu slyší poprvé, nebo jen matně tuší, co by se za tímto označením mohlo skrývat zde pár informací posbíraných z webů.

Hned na úvod by se asi slušelo uvést, že ačkoli je hudební styl bluegrass právem řazen do velké rodiny country & western music, opravdu to NENÍ to samé jako country.

Stručná charakteristika

Bluegrass vychází z lidové hudby bílého obyvatelstva amerického Jihu (tzv. hillbilly music, old-time music, nebo také mountain music), jejíž základy si s sebou z Evropy přinesli přistěhovalci z Irska, Skotska a Anglie. Přimícháním prvků jazzu, blues, a dalších vlivů afro-amerického etnika vznikl bluegrass, jehož jméno odkazuje na "modrou trávu" rostoucí na planinách Apalačských hor, kde má bluegrass svoji kolébku.

Jedním z charakteristických rysů bluegrassu je nástrojové obsazení, které je většinou tvořeno kombinací strunných akustických nástrojů: banjo, mandolína, kytara, housle, dobro a kontrabas, který bývá často nahrazován elektrickou basovou kytarou.

Dalším výrazným prvkem jsou dvou, tří, i vícehlasé zpěvy s některými poměrně vysoko posazenými party, tzv. high lonesome (typické pro tradiční bluegrass).

Za zakladatele ("otce") bluegrassu je považován Bill Monroe a jeho skupina Blue Grass Boys, kterou založil v roce 1939. Za opravdový počátek bluegrassu je považován rok 1945, kdy se k Monroeově kapele připojil banjista Earl Scruggs, který přinesl revoluční "tříprstový" styl hry na pětistrunné banjo, používaný dodnes.

Hudba tohoto období je označována jako tradiční bluegrass a dala základ všem dalším modifikacím bluegrassu.

Interpreti

Ačkoli bluegrass vychází z lidové hudby, od svého počátku byl záležitostí profesionálních hudebníků. Mezi interperty tradičního období můžeme počítat již výše zmíněné Blue Grass Boys, Stanley Brothers, Jim & Jesse, a další.

Moderní prvky vnesly do bluegrassu skupiny jako Earl Scruggs Revue či New Grass Revival, kteří tím vlastně vytvořili úplně novou odnož nazývanou newgrass.

Ze současných skupin můžeme jmenovat např. Rickyho Skaggse a jeho Kentucky Thunder, kteří byli nedávno k vidění v Praze, Rhondu Vincent, případně Alison Krauss, které se zatím podařilo nasbírat 20 cen Grammy.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na naši malou kotlinu v srdci Evropy, kde se bluegrassu daří překvapivě dobře. Hudební skupiny hlásící se k bluegrassu zde rostou jako houby po dešti. Jen se podívejte na stránky BAČR či magazínu bgcz.net

Zajímavosti

Ačkoli je bluegrass spíše okrajovým hudební stylem, probojoval si cestičku i na plátna světových kin. Asi nejvýznamnějším počinem bluegrassu na poli filmu je instrumentálka Earla Scruggse Foggy Mountain Breakdown, která se objevila ve filmu Bonnie and Clyde z roku 1967 a stala se obrovským hitem.

O hudebním stylu zvaným bluegrass bylo vydáno velmi pěkné pojednání, jehož autorem je pan Milan J. Kalinics, Brno

Celé povídání najdete zde, pokud Vás to zajímá čtěte

https://www.bgcz.net/view.php?cisloclanku=2005060704


 

 

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010