Poslouchat country znamená žít country . . .

Pane Nohavico, folkový písničkáři

01.03.2012 11:00

. . . posílám zprávu o tom co se děje a jak se daří . . .  tak pokud byste chtěli na koncert Jarka Nohavici do Parníku 05. března, tak máte smůlu, je vyprodáno. A to lístek stojí 500 Kč, hold mají ostravští chachaři peněz dost a nebo že by móda?

Pochybovat o Jarkově umu, práci se slovem, melodií či publikem je zbytečné, ale přilákal by Honza Žamboch stejný počet lidí za stejný peníz za vstupenku? A osobně si myslím, že nápady, práci se slovem a melodí má Honza Žamboch minimálně stejnou, jak Jarek. A není na našich podiích sám. A tak písničkáři a skvělí muzikanti strádají, Jarek neustále sbírá smetanu.

A čím to je? Odpověď je jednoduchá jen zdánlivě. Oslovil Jarek ve správný čas lidi, kteří jinak o žánrové muzice moc povědomí nemají? Asi ano a je jich stále dost na to, aby zaplatili 500 Kč za vstupné, viděli legendu na živo a slyšeli písně, které již znají nazpaměť.

Jak jsem již uvedl, nikdo Jarka nezpochybňuje, on sám se snaží dělat jen to, co nejlépe umí. Skládat písně, koncertovat a bavit lidi a mnohé další činnosti.

Nic méně, je škoda, že vyznavači Nohavicova kultu se neumí a nebo nechtějí porozhlédnout po žánru více a to ve mne evokuje myšlenku, že znát a poslouchat Nohavicu je IN a modní. Kdo ho nezná je zaostalý barbar, ale tím to končí.

No asi by bylo zajímavé uspořádat anketu či seriózní výzkum, proč lidé „žeroucí“ Nohavicu zároveň neberou stejně dobrou muziku, melodii a nápady od jiných.

Ale jedna myšlenka se mne stále podsouvá, ale to bych možná mnohé Nohavicovi fanoušky hrubě urazil. Každopádně o tom zkuste přemýšlet.

Zkuste si např. poslechnout Žambochovu Dřevorubeckou, Joe z Ikarie či Krátká paměť a porovnejte se silnými Nohavicovými texty – Mám jizvu na rtu, Never More a nebo naopak žertovnou Ostrava Černá či Hospodská směs versus Hozovy Znakoplavky či Zavřou nás všechny.

A kde jsou v závěsu další skvělí písničkáři a muzikanti. Nakonec fenomén Tomáše Kluse se již rozvinul naplno a důvod, od folku přešel rovnou na proud, který je posluchačům nejbližší.   

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010