Poslouchat country znamená žít country . . .

Old time music

02.06.2012 15:50

Pod tímto názvem se skrývá pojem, který není až tak všem dostatečně známý. Sice i jazykoví analfabeti si přeloží nápis jako „hudba starých časů“, ale ne každý již dovede popsat, co to ta hudba starých časů vlastně je, pomineme-li lapidární – no to, jak se hrávalo dříve.

Zkusme se na pojem podívat blížeji. Definice říká, že se jedná o anglické označení žánru lidové hudby Severní Ameriky, s kořeny v lidové hudbě mnoha zemí, včetně Anglie, Skotska, Irska, Francie, Německa a zemí v Africe. Old-time music se hraje na akustické hudební nástroje (obvykle kytara a banjo).

Podíváte-li se na složení obyvatelstva Ameriky 19. století, tak Vás tato definice nemůže překvapit. Historie Spojených států, to je především historie všech přistěhovalců z celého světa včetně násilně zavlečených otroků z afrického kontinentu.

Nazev „old-time music“ byl vymyšlen pro odlišení country music z 18. století od country music z počátku 20. století která "podlehla" vlivu blues, pokračuje její stručná charakteristika.

Hudbě ve stylu „old-time music“ se u nás aktivně věnuje řada muzikantů v čele s Martinem Žákem a jeho kapely Stará Almara. Existují webové stránky, která se celé problematice podrobně věnují a pokud opravdu chcete proniknout pod pokličku, čtěte zde.

Ale jsou nejen specializované webové stránky. Martin Žák působí taktéž velmi aktivně prostřednictvím „škol Martina Žáka“ a jen prokliknutím na uvedené odkazy můžete slyšet, jak muzika ve stylu „old-time music“ zní.

A na závěr jen malé info, plzeňské vydavatelství Avik vydá v červnu album skupiny Rakovnickej potok ve stylu old time music, takže této hudbě se věnují i další muzikanti.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010