Poslouchat country znamená žít country . . .

Ohlénutí za rokem 2011 udělal i Víťa Troníček

10.01.2012 16:28

Víťu nejspíš znáte co by kapelníka Marienu, či dřívějších Poupat, bývalého partnera Andrey Troníčkové a nového partnera Zdenky Troníčkové, jako otce své Janinky, muzikanta a autora řady krásných melodií a textů, herce a spolutvůrce projektu Divadélka pro školy a nebo jako dramaturga nového folkového festivalu Folkové chvojení či Folku na Přihádku.

V neposlední řadě i jako spolupracovníka Českého rozhlasu Pardubice, kde připravuje pořad Folková pohlazení, který od roku 2012 nabírá nový vítr do plachet. V rámci sjednocování regionů pod jeden projek a to Studia Noc, se ruší řada programů a večer tak ze všech stanic ČR zní jednotný sled hudby a komentáře, regionální vysílání se již nebude odlišovat.

Víťa patří k těm, kteří prosadili svůj projekt a tak se Folková pohlazení budou vysílat celoplošně, každé úterý od 20,00 hodin, to je posun v před, zaniknou ale jiné pořady – viz můj příspěvek k pořadu ČR Olomouc – a Sandyho Noska Živě.

Svoji poslední stopáž v roce 2011 věnoval Víťa ohlédnutím se za rokem 2011, přímo ji nazval Bilancujeme nejdůležitější události v žánru i nejvýznamnější alba. A tak se nabízí srovnání. Milan Tesař a Radio Proglas připravuje přehled nejvýznamnějších alb roku 2011, Sandy Nosek se ohlédl za akcemi v regionu roku 2011, Víťa se věnuje novým CD a tak trochu i těm akcím roku 2011. Kde nastává paralera a průnik a kde se hodnotitelé rozcházejí?

To vše můžete posoudit i Vy sami. Na všechny avizované pořady narazíte v předchozích příspěvcích a tak sousledným poslechem jednotlivých pořadů budete ihned v obraze.

A co v pořadu můžete slyšet?

Víťa zahajuje klasikou – Pár minut a COP, pokud byste čekali, že se zmíní o novém CD Copu – Padlej anděl, tak jste tentokrát vedle. Hned po dohrání se zmiňuje o 30 letém Sekvoji a hned přidává jejich píseň.

Víťa v pořadu mluví méně a více hraje – schema 1 + 2 + 1 + 2 znamená, že si na úvod připraví komentář k následující písni či kapele, píseň odehraje a hned jede další, kterou Víťa okomentuje následně a tak se proplétá mluvené slovo celým pořadem. Dostáváte tak proud hudby se skromným doprovodem, což je ale v pořadu záměr, své vysílání pak již tradičně zakončuje skokem ke své oblíbené zahraniční hudbě a to již bez komentáře.   

Tentokrát se Víťa ohlíží a jak jsem již uvedl, začal výročím skupiny Sekvoj, která slavila loni úctyhodných 30 let. V zápětí pálí My3.avi a jejich CD Smutná euforie (CD vyšlo již v roce 2010, takže se trochu vymyká svým termínem), ale písně jsou to krásné. Pokračuje Marcipánem z Toleda – novému CD Druhé Trávy a Roberta Křesťana, potěší Vás písní Ráno. A následuje Pavlína Jíšová a CD To si piš + stejnojmená píseň.

K CD a Pavlíně podotýká určitý paradox, CD se stalo novinkou a zároveň hned historickou deskou, neb ihned po jejím natočení se uskutečnil již poněkolikáté personální veletoč ve skupině Pavlína Jíšová a přátelé. Odchází Pavel Peroutka a Jakub Racek, a tak písně v aranžmá, ve kterých byly natočeny již neuslyšíte.

Co ale Víťa dobře připomíná, je návrat Vlasty Redla, který se po dlouhé době opět loni vrací na podia s novou doprovodnou kapelou. Z tak trochu bohéma a věčného rebela se stává seriozní pán – alespoň vizáží – no je to nutné, Vlasta si prošel zdravotní anabází a změna životního stylu byla asi nabíledni! Fanoušci Redla však museli konstatovat jeho návrat spíše k bigbítovým kořenům, než těm folkovým. Ale Vlasta vždy dovede překvapit, tak se těšme na rok 2012.

Rolničky, to je Troníčkova srdcovka, slovenská kapela se vine životem Víťi dost výrazně, proto připomíná 20 let činnosti a CD – Než nám křídla přistřihnou. CD Maso od Epy de Mye ale Víťa přeskočit nemůže, je to především dobrá muzika a navíc Víťovi vrstevníci, ke kterým má taktéž hodně blízko.

Žalmanovy Budějky jsou připomenuty společně s Žalmanovými oslavami 65 let. Taktéž upozorňuje na fakt, že Žalman postupně manžele Brožovi (Honzu a Jindřišku) ze spolu více nahrazuje párem – Benetková, Hlaváč (sice ne manželi, ale k sobě mají taky velmi blízko) a tak se jeho uskupení Žalman a přátelé objevuje na podiích již častěji, než původní spol. Budějky jsou tak první deskou Žalmana a přátel (vlastně druhou, první byl onen Maxisingl).

Projek Ilon Leichtové a Jirky Maška – CD Cross Country je připomenutím, že country stále žije a pak hned v krátkém sledu píseň skupiny Assonance a Přelet MS. Vše zakončuje stylově Jarek Nohavica.

Pořad si určitě poslechněte, opravdu se hraje z nových desek a tak písně ještě nejsou až tak oposlouchané, ikdyž možná mnozí z Vás si své oblíbence hrajete pořád, tak kdo ví?

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010