Poslouchat country znamená žít country . . .

Oboroh - album Ve věci probuzení

03.08.2010 20:26

Vzhledem k tomu, že na tomtu křtu moc z Vás nebylo, přijmětě alespoň reportáž z pera Milana Tesaře . . .  cituji

Nápad uspořádat koncert Oborohu k uvedení nového alba Ve věci probuzení právě v sobotu 15. května 2010 se neukázal jako šťastný. Jednak o víkendech řada Brňanů město opouští, jednak se právě v ten den konala Muzejní noc. A tak ti, kteří v Brně zůstali a toužili po kultuře, dali přednost návštěvám muzeí bez vstupného. Do Staré Pekárny na koncert dorazila asi dvacítka nejvěrnějších fanoušků. („Aspoň padesát diváků jsem čekal. Ale to nevadí, my si rádi zahrajeme i tak,“ říkal těsně před začátkem vystoupení klávesista Roman Dostál.)

V první polovině večera Oboroh – s výjimkou písní Někdy a Koně z předposledního alba Nocí mořem – přehrával první část svého nového alba. Zaznělo prvních šest skladeb v pořadí jako na CD (instrumentálka Probuzení, rocková vypalovačka Gazela, něžnější S tebou, dále Návštěva, Slunce se sklání, Sníh) a poté krátká energická Zhola nic.

Sóla zpívali Roman Dostál a Slávek Klecandr, který současně střídal akustickou a elektrickou kytaru. První půle koncertu gradovala jednou z nejsilnějších písní alba s názvem Kdesi. Jde o vyznání Kristýně, loni zesnulé dceři baskytaristy Oborohu Jaroslava Jetenského. Ten je autorem melodie, skladbu sám zpívá a doprovází se na kytaru. U baskytary v tomto případě zaskočil Slávek Klecandr, který k písni napsal krásný text („Je kdesi pláň / na níž kůň se vzpíná; / s nebe se snáší vlahý déšť / Je kdesi zem, která jej s úžasem přijímá“). Po tomto písňovém vzkazu vzhůru kapela přivítala na pódiu své hosty (vydavatele Jaromíra Kratochvíla a autora tohoto článku) a představila spolu s nimi publiku své nové album.

Po přestávce zazněl další hit z nového CD, povedená úprava Kejklířů Vladimíra Merty, a poté nastoupil sestavu rozšířil další host, Jiří Plocek s mandolínou. Tato volba nebyla v žádném případě náhodná: Plocek se svými projekty už několikrát hostoval na výročních koncertech Oborohu v Kostelci nad Orlicí a Roman Dostál pro změnu zpívá na albu Plockovy Hudecké úderky.

S doprovodem mandolíny kapela zahrála countryovou novinku Nebill a také jeden z největších hitů Oborohu Vítr. Už bez hosta skupina přidala například závěrečnou píseň nového alba Padá noc nebo další velký hit Advent. Po ukončení oficiální části koncertu pánové pokračovali písněmi svých anglosaských oblíbenců (například Jumpin’ Jack Flash od Rolling Stones) a příležitost sólově si zazpívat dostal tentokrát i bubeník Libor Ježek.

Oboroh v aktuální čtyřčlenné sestavě hraje syrověji než dříve, aniž by se však z jeho tvorby vytrácel důraz na textové sdělení. Nové album je tak důstojným pokračováním předchozí desky Nocí mořem, což skupina doložila i živě. A když Roman Dostál z pódia přislíbil, že příští rok by kapela mohla natočit novou desku žalmů (a vrátit se tak ke svým kořenům), strhl se v klubu relativně silný potlesk – samozřejmě vzhledem k počtu diváků.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010