Poslouchat country znamená žít country . . .

Obecní festivaly - cesta jak dále?

09.08.2012 15:31

Taky jste si toho všimli?

Řada festivalů skončila a nebo se prostě tiše vytratila z kalendářů, ať již tomu bylo před pár lety (Vizovický Frgál, Festival Za Vodou Děhylov, Konopiště v srpnu, Pardubické koupaliště atd.) a nebo roky poslední.  Z těch největších a nejznámnějších se letost nekonala Zahrada či Muzika, ale nejen tyto dva festivaly se nekonaly.

Na druhé straně řada dalších vznikla – Country Bukovina, Sekwoy fest, Hrádecké folkové léto, Festival Setkání v Herálci,  a nebo má za sebou jen několik úspěšných ročníků – Olšovecký rybníček, Folkaliště, Country Lhotka, Holandský pulec, Festival na Kopečku, Tučínksý špekáček či Horecké struny, atd.

Vždycky si kladu otázku, jak obec s 500 – 1000 stálými obyvateli dovede ustát festival, na který si pozve slovutné kapely, jak kdejaký kemp dovede zorganizovat hraní s dramaturgií zavedeného festivalu, či jen hotel s předmětem činnosti v úplně jiném segmentu dovede přitáhnout řadu skvělých kapel a to po celý rok – hotel Ogar, či Penzion pod Pralesem – a to jmenuji jen regionální akce.

Ano, je to všechno o lidech a penězích. A zde se vrádá myšlenka, je pořádání tzv. obecních festivalů cestou dále? Pokud má organizátor dobré zastání u vedení obce a nebo má vedení obce velmi kladný přístup k žánrové muzice, pak se dá v rozpočtu najít peníz jako základ, k tomu přidat pár místní sponzorů (kteří mají na obec či lidi kolem úzký kontakt a vztah) a především hodně dobrovolné práce tzv. zájmových organizací, která má každá obec několik. Od hasičů, myslivců, spolku důchodců až po fotbalisty, sdružení rodičů, mykologický kroužek, či vlastní hudební skupinu.

Obec má k dispozici vždy nějaký šikovný pozemek, podium, lavičky a stoly pro deštivou variantu kulturák, hasiči připraví táborák, „místní obchodníci“ rozloží stánky s občerstvením, myslivci dodají zvěřinový guláš a místní řezník, cukrárna či pekárnička ostatní.

A šikovný dramaturg znalý věci a prostředí pozve kapely, které si rády přijedou zahrát „za hubičku“ a hvězdy domluví jako souběh jejich turného v kraji. A najednou to jde. Když se vše dobře zpropaguje, přijdou všichni místní + okolní vesnice, řada regionálních fandů a pár mimoregionálních, ale těch 350 – 500 lidí bohatě stačí.

A jde to i bez pivovarů, lihovarů či jiných věhlasných sponzorů, kteří Vám stejně poskytnou jen výtoč něčeho, co vlastně nikdo nechce.

Pravda, myšlenka a rozvíjení žánru, hledání talentů atd. se v těchto akcích trochu ztrácí, ale tady by měly pomoci 2 – 3 velké akce, na které se sdruží síly všech těch lidiček, kteří se kolem této muziky motají a věřte že jejich stále hodně. A ono by to šlo, problémem je, že zadarmo již nechce dělat nikdo nic, láska k žánru je zahlušena slovy – nemám čas. Takže to nakonec asi zůstane na těch obcích či kapelách, které festiválky konají recipročně.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010