Poslouchat country znamená žít country . . .

Nohavicův Půlnoční trolejbus

21.02.2013 11:09

Samozřejmě fanoušky a milovníky Jaromíra Nohavici tahle informace nijak neosloví, neboť upozornění na jeho nové DVD, které je k mání zcela zdarma, již nepotřebují. DVD mají staženo a naposloucháno, vždyť jsou to skoro dva měsíce, kdy je dal Jarek k dispozici na svůj web.

Jak známo, je Jaromír Nohavica dneska asi největší VIP celebritou žánru, ikdyž zde mu už směle sekunduje Tomáš Klus. Koncertů tak akorát, vždy připraveno a zvládnuto s profesionálním přístupem a to nejen na jevišti, ale i kolem celé postavy interpreta. Nohavica se dneska obklopil lidmi, kteří jsou stejně jako on 100 % profesionály. Jejich úkolem je vystoupení předpřipravit tak, aby proběhlo vše zcela bez zádrhelů, především na velkých akcích.

Asi je to dneska pro Jaromíra nutnost, na druhou stranu se k jeho osobě jako řadový fanoušek již nemáte vůbec šanci dostat. Jsou však oblasti, kde se profesionalita cení, k té patří i Nohavicovy webové stránky.

Při jejich navštívení Vás okamžitě osloví a na všech krocích vidíte, že stránky tvoří lidé, kteří svému řemeslu rozumějí a je hlavním předmětem jejich činnosti. Na rozdíl od stránek jiných interpretů, kde obsah tvoří nejspíše některý z členů kapely v přestávkách mezi vystoupeními.

Ale jako všechno je i tato stránka otázkou především peněz. Vše něco stojí a kdo si může dovolit tyto věci zaplatit, má i prvotřídní kvalitu. Pro nás, obyčejné smrtelníky, to má tu výhodu, že dostáváte vše v úhledném balení, ověřeno a požehnáno samotným autorem.

Jarkův web je ukázkou, jak pomocí nových technologií vytvořit dokonalý materiál o interpretovi, který tu zůstane a bude dokladovat celou jeho činnost i v době, kdy již aktér nebude moci hrát a vystupovat a nebo se odebere mezi své kolegy k pomyslnému nebeskému baru.

Kolik jiných významných osobností z minula by takový web potřebovalo a především pak my fanoušci bychom nemuseli sbírat střípky informací o tom či onem po celém webu, střípky nijak ověřené a zaručené.

Jaromír Nohavica má toto dostatečně ošetřeno, „IT pomníček“ stojí již dneska a určitě se dále ještě rozroste.

Každý rok s netrpělivostí očekávám vánoční čas, který se Jarek rozhodl oslavit vždy dárkem pro své fanoušky a to nějakým projektem, který věnuje svým obdivovatelům zcela zdarma prostřednictvím Internetu a nových medií. Začala to jeho deska a projekt Pražská pálená a to v době, kdy to nebylo vůbec běžné a pokračuje to dalšími a dalšími akcemi.

Pro letošní vánoční čas se Jaromír rozhodl na web umístit část koncertu, který se odehrál 24. října 2012 v Ruském středisku vědy a kultury v Praze a který byl věnován písním Bulata Okudžavy a Vladimíra Vysockého. Na DVD, které nese název – Půlnoční trolejbus - je osmnáct písní, na webu jej můžete stáhnout včetně obalu k DVD vytvořenému a to zcela zdarma. Soubor o velikosti téměř 3,5 GB je z důvodu předpokládaného zájmu nabízen ke stažení pomocí technologie sdílení souborů P2P, takže si tento dneska již trochu opomíjený prvek stažení (především z důvodů legálnosti a tím oprávněného strachu uživatelů technologii používat) můžete oživit.

DVD vytvořené jako ISO obraz pak můžete pomocí virtuální mechaniky přehrávat ve svém PC a nebo jej rovnou vypálit a vložit do svého DVD přehrávače.

I zde je Jaromír Nohavica propagátorem nového šíření hudebních nosičů mezi prostý lid tak, jak nás to v budoucnu čeká. Žádné kamenné obchody, distribuční sítě a tím vícenáklady celý prodej jen prodražující, prostě vytvoření datového podkladu, náklady na stažení přenést na technologii a náklady na nosič, krabičku a obal přenést na uživatele. A to vše buď zdarma a nebo za poplatek, který bude poukazován samotnému tvůrci a nikoliv všem těm kolem něj.

A když jsme již u Jarka Nohavici, připomeňme si i jeho loňské oficiální CD – Tak mě tu máš, které vyšlo začátkem loňského (2012) července.

A snad ještě další odkaz pro fanoušky Nohavicových písní. Jarek na web nyní realizuje další ze svých projektů s názvem Písně od A až do Z. Projekt se rozběhl v říjnu loňského roku a termín jeho dokončení je dán naprosto přesně – 07. června 2013. Proč tento termín, opět není třeba moc přemýšlet, v tento den bude Nohavicovi šedesát let!!!

Jedná se o projekt, který navazuje na již dříve umisťované materiály nazvané Archiv pod lupou. Projekt se zde zaměřuje ale především na Jarkovy písně. Tedy na všechny písně které napsal. Vše předložit textově, s poznámkami o jejich vzniku, případnými Nohavicovými glosami a vše doložit hudební a pokud je k dispozici i video ukázkou.

Je jasné, že po dokončení tohoto projektu zde vznikne ucelený archiv, který se stane určitě kulturním odkazem pro generace příští hodný Nohavicova fenoménu.

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010