Poslouchat country znamená žít country . . .

Název zůstal, obsah je jiný – Dobrofest Trnava - 02.06. - 03.06.2012

29.05.2012 16:17

Festival Dobrofest byl ve svých počátcích a cca do roku 2005 především oslavou krásného nástroje – rezofonické kytary, která po svých vynálezcích, bratří Dopyerových, získala název dobro (DOpyera BROthers).

Řadu let se jednalo o festival, který býval jednou z nejvýznamějších událostí v evropském hudebním světě a na kterém hrálo a nebo jej navštívilo nesčetné množství světoznámých hráčů na tento instrument a vládla tam neopakovatelná atmosféra. Festival trvával skoro týden. Od roku 1995 se tam tradičně největším osobnostem ve světe dobra udílely ceny festivalu, jejichž autorem býval známý trnavsko-francouzský sochař a medailista William Schiffer.

Dodnes se řada velkých hráčů na tento nástroj v USA po festivalu a jeho osudu ptá se zájmem zde vystoupit. Takovou prestiž festival získal a udržoval a to až do roku 2005, kdy se především ze strany města a jejich nových představitelů vytratila podpora festivalu, změnila se finanční situace a na akci se objevovalo čím dál tím méně zahraničních hostů a hvězd až se z festivalu stala akce o šesti účinkujících - viz letošní program.

Festival se sice stále koná, pořadatelé stále připomínají a staví na pověsti festivalu, s dobrem a hrou na něj to ale již mnoho společného nemá. Poslední ročník proběhl v roce 2010 a letos se má konat již po devatenácté ve dnech 2.-3. června v Trnavě. Program a informace kolem festivalu jsou k dispozici na webu. K délce a účinkujícím muzikantům lze jen dodat, že se jedná o pouhý odvar z doby, kdy byl festival ve své největší slávě a to při vší úctě k muzikantům, kteří letost na Dobrofest účast přislíbili.

Jedná se o ostřílené sestavy (Veslári, Zuzana Smatanová, Natália Mikušková, Wabi Daněk, Váh River Band či Alan Mikušek se svojí kapelou), ale tento festival byl festivalem a oslavou dobra – a propagací a přehlídkou hry na tento nástroj.

Jistě je to škoda, ale situace je prostě taková . . .

Další text je dílem Lilky Pavlak, převzato z jejího příspěvku, cituji . . . 

John a Rudy Dopyerovi pocházeli z Dolnej Krupy a jejich předkové byli po generace proslulí výrobci hudebních nástrojů, známí mistři houslaři. Rodina s deseti dětmi (pět synů a pět dcer) emigrovala do Spojených států v roce 1908. V Kalifornii pak bratři Dopyerové začali vyrábět hudební nástroje a zkombinovali tradiční techniku a dovednost staré vlasti s prosperující technologií, zručností a dodali jí futuristickou uměleckou příchuť období Ameriky před druhou světovou válkou.

V roce 1927 spolu s dalšími investory založili firmu National String Instrument Company. Ta vyráběla celokovové kytary se třemi hliníkovými resonátory (tricones), které mechanicky zesilovaly zvuk nástroje. Vynález si nechali společně s bratrem Emilem patentovat. Tricony byly drahé a nemohl si je dovolit každý, začali tedy vyrábět levnejší variantu s jedním resonátorem (single cones).

Kromě rezofonických kytar vyráběli také ukulele, mandoliny, tenorové kytary apod. V roce 1929 se osamostatnili a založili si vlastní firmu Dopyera Brothers, která začala vyrábět také rezofonické kytary dřevěné, s jedním rezonátorem, nazvané prostě dobro. Jejich firemním logem bylo:„Dobro means good in any language!” – čili Dobro znamená dobro v každém jazyce!

V bluegrassové muzice začal jako první hrát na dobro Josh Graves v 50. letech s legendárními Flatt & Scruggs & Foggy Mountain Boys. Dalším průkopníkem se stal Tut Taylor. V dnešním bluegrassu už je dobro neodmyslitelné. Mnoho špičkových hráčů jako Jerry Douglas, Rob Ickes, Mike Auldridge, Leroy Mack, Roger Williams, Randy Kohrs a jiní, navštívilo také jejich rodné Slovensko, respektive Trnavu.

Bratři Dopyerove se, bohužel, této velké pocty už nedožili. Rudy Dopyera zemřel v roce 1978 a John v roce 1988. Cenu přebírali za velké slávy potomci Johna Dopyery - John Edward Dopyera a Anne Dopyera -West. Byla jim předána „králem dobra“ - Jerrym Douglasem, nejlepším hráčem na tento hudební nástroj na světě. (Kromě jiného získal nedávno v New Yorku na CMA - Country Music Association Awards - už podruhé ocenění muzikanta roku. Byl zde také již osmkrát nominován.)

Tento festival je zasvěcen památce Johna Dopyery a každoročně se pořádá na počest těchto slavných bratrů. V trnavském Domě hudby se také nacházi jako jediné na světe Dobro muzeum. Vřele doporučuji jeho návštěvu…  

tolik Lilka, návštěvu muzea Vám taktéž doporučuji, pokud se do Trnavy podíváte, neváhejte a expozici navštivte !!!

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010