Poslouchat country znamená žít country . . .

Mohelnický Dostavník – 30.08. – 02.09. 2012 - čtvrtek, pátek, díl první

17.08.2012 12:29

37. ročník Mohelnického dostavníku se blíží a já cítím takové to podivné chvění. Když se loni v pořadí 37. ročník nekonal, již jsem v duchu počítal s tím, že prostě Dostavník dále již nebude.

Problémy s „důvěrou“ organizátorů v poctivost svých fanoušků a menší kontrolou vstupenek se festival potýkal již dříve, samotný areál kempu (zázemí především pro účinkující) má taky dost problémů a tak se vkrádala myšlenka, že prostě jedna velká tradice a jeden z nejoblíběnějších festivalů to prostě neustál a je konec.

Když se v lednu letošního roku objevil pevný termín odloženého 37. ročníku, zaplesala srdce všech fandů, Dostavník se vrací. Pak jsem celý půl rok sledoval stránky festivalu a vnímal skutečnost jeho příprav, programu a teď jsem ve stádiu toho očekávání.

Přes příští víkend to vypukne a já budu doufám při tom.

Dostavník již řadu let začíná koncertem na Bouzově, ve čtvrtek 30. srpna – krásném hradu, na prvním nádvoří. Již od odpoledních hodin se courá dav fanoušků a nádvoří je vždy zaplněno do poslední plochy na stání, sezení či ležení. Nad tím vším se majestátně tyčí věže Bouzova a když do toho zapadá slunce, tak je to pohlazení na duši tím souzněním stovek lidiček.

Recitály na Bouzově měly vždy své kouzlo a atmosféru, proto sem organizátoři umisťovali skupiny, které uměly pohladit po duši a nebo sem zapadaly atmosférou svých písní. Letos nabídnou pořadatelé obé + bonus navíc.

Zahájí v 18,00 hodin Quanti Minoris. Tato brněnská sestava vedená Zdeňkem Němečkem, který umí hrát snad na všechny myslitelné píštaly a k tomu na několik středověkých louten, se prosadila svým „hrad rockem“. Svojí hudbou, kostýmy a projem se na Bouzov hodí více, než dobře. Samotným zážitkem je jen pozorovat tu spoustu nástrojů, která kapela ke svému vystupování vybaluje.

Cirka za hodinu bude v produkci pokračovat Pavlína Jíšová s dcerou Adélou a doplněna Jardou Matějů, prostě další podoba Pavlíny Jíšové. Letos měla těch spoluhráčů tolik, že se snad ani nedá říci, co je vlastně sestava Pavlína Jíšová a přátelé.

Ale to je právě to její koření a neb Pavlína Jíšová stokrát jinak. Ale to "jinak" je právě v tom, s kým hraje, jakou barevnost hlasovou a nástrojovou přináší další spoluhráči. Neboť jinak je to pořád Pavlína se svými písněmi a interpretací.

Tím Bonusem má být trampská skupina Sekvoj, která má „vyplňovat“ chvíle před a po recitálech a která bude k slyšení i v dalších dnech festivalu.

Recitály na Bouzově začínají v 18,00 hodin a jsou plánovány do 21,00, ale každý kdo na Bouzově byl ví, že přesunem k parkovišti a příslušným hospůdkám se v hraní pokračuje do ranních hodin. Pak chvilka odpočinku a následuje přesun do Mohelnice. Toliko z pohledu těch, kteří si pro Mohelnický dostavník vymezili čtvrtek, pátek + sobotu s nedělí.

Pátek se začíná na hlavní scéně přesně v 16,00 hodin. Jedna z jistot Dostavníku. Smolaři zahrají Vlajku, při níž se vztyčují osadní vlajky jednotlivých T.O. nad hlavní tribunu (a také stojí na počest a z úcty) a po té následuje Fousova píseň „Pozdrav po hvězdách“.

Miloslav „Fous“ Dohnal starší, který je autorem písně a kterou Dostavníku věnoval, je také zakládajícím členem přerovských Špuntů, kterým nyní kapelničí jeho syn Miloslav Dohnal mladší. Proto asi nepřekvapí, že píseň každoročně Špunti zahrají z podia hned po Vlajce.

A pak se už rozběhne na hlavní podiu program v duchu Dostavníku. Od 16,00 hodin vystoupí celkem jedenác kapel, které se budou ucházet o pozornost posluchačů a především o pozornost poroty, která bude hodnotit jejich výkony a posléze v sobotu vyhlásí vítěze.

A bude to opravdu lítý souboj neb v „aréně“ budou silní soupeři. Co jméno, to kapela, o které mohu napsat, že patří již ke zkušeným tělesům. Posuďte sami – Bujabéza, kapela se kterou se potkáte na každé význačnější regionální akci, loňský vítěz Zahrady a držitel Krtka, ocenění z největších, B.P.T. Zlín, kteří letos vyhráli „co se dalo“, Věnaband Litomyšl a neskutečné sestry Věnečkovy, kdy jen výčet úspěchů a výher Jančy „Bouřky“ Věnečkové zabírá celou stránku.

Špunti z Přerova mají ve svých vitrinkách také spousty cen z nejrůznějších akcí, Welcome Drink je sice kapela historicky mladá, ale kdo zná Marka Zavřela (Kvokál) tak ten má taky spousty cen z doby jiných jeho projektů a Welcome Drik je letos opravdu vidět.

Ale je tu chrudimská CHRPA, Freďáci se svými „americkou country scénou“ protaženými členy a dále Druga Praga, Marod Ostrava či skupina Kopyto, no přátelé na vítěze těžko sázet. Letos je to především kvalita!

A to budou mít soutěžící silnou konkurenci v druhé scéně. Projekt druhé scény není na Mohlenickém dostavníku novinkou. Pamatuji ty ročníky, kdy Poupata odlákávala hlavní scéně až 30 % posluchačů, pak ale druhá scéna jakoby upadla v nemilost, ale letos se dramaturg k tomuto projektu vrací.

Takže zatímco se na hlavní scéně bude soutěžit, na té druhé budou na zadní louce od 17,00 hodin řádit neméně kvalitní interpreti. A.M.Úlet manželů Adamcových a prezentace jejich nového CD – o skupině jsem psal nedávno, kapela Madalen, Pozdní sběr, Zrcadla a nebo čtvrteční Quanti Minoris a na závěr Míra Ošanec a Stráníci tzn. projek Peter, Paul a Mary.

Co je velmi rozumné je skutečnost, že druhá scéna je rozdělena do dvou bloků – ten první je od 17,00 do 19,40 – to bude na hlavní scéně končit soutěz a pokračovat se bude druhým blokem od 22.00 hodin, kdy na hlavní scéně bude probíhat promítání filmů a jejich soutěž.

V pátek se totiž od 19,30 na hlavní scéně objeví nejprve trampská Sekvoj a po ní hlavní hvězda večera – skupina Kamelot. Více jak hodinu bude mít Roman Horký a jeho nová akustická sestava Kamelotu čistě v akustické podobě čas na představení svého nového CD – Proti proudu, jehož uvedení v život Roman oslavil na Oslavce v květnu tohoto roku.

Kamelot by měl dohrát cca 21,45 a pak se bude promítat.

Celkem 22 příspěvků o stopáži od jedné až po 5 minut, to je klasika Mohlenického dostavníku pátečního večera. Jistou pikantností je poslední příspěvek s názvem Vrazi z donucení, kterým se odprezentuje Jindřiška Brožová, manželka Honzy Brože – dlouholetí členové Žalmanova spolu, aktéři a protogonisté skupiny Devítka a Jindřiška i co by studentka filmového umění. Na její dílka můžete narazit na stránkách Devítky a stojí to opravdu zato. Nový prvek, který nyní obzvláštňuje stránky nejedné kapely.

A název Vrazi z donucení – že by se Jindřiška doznala k „vraždě sestavy Žalman a spol“ na počátku tohoto roku? No nejspíš to bude vynucené "umrtí" některého z přírodních produktů manželů Brožových na jejich vesnické usedlosti.

No každopádně po promítání – příspěvek Jindřišky bude poslední – vystoupí ještě Devítka se svým recitalem. A tím je oficiální program pátečního dne téměř vyčerpán.

Téměř píši proto, že se v pátek uskuteční ještě jedna akce a to vystoupení X-tetu v kostele svatého Prokopa v nedalekých Lošticích.

Ale kdo jste na Mohelnickém Dostavníku byl víte, že páteční večer je večerem plným síly a hraní až do rána na nejrůznějších místech v areálu kempu, samotného areálu festivalu či v areálu zadní louky, kde se stanuje.

Zvláštním a magickým místem je hraní za podiem na hlavní scéně – v předloňském ročníku zde hrál Marien se Stráníky, Žambochy a dalšími a bylo to neskutečné. Píseň střídala píseň, texty a muzika na 110 %, neboť Honza Žamboch, Víťa Troníček, Luboš Stráník a další – ti to ani jinak neumějí.

A protože Stráníci budou, bude i Marien, Žamboši, Devítka a všichni vystupují v pátek či v sobotu, asi je se na co těšit. Jen musí vyjít počasí a ta správná konstelace chuti a nálady.

A co bude v sobotu, to vše v dalším příspěvku, již i tento je velmi dlouhý.

Ale Mohelnický dostavník je jen jeden!!!

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010