Poslouchat country znamená žít country . . .

Miroslav Kovářík

17.07.2010 10:52

Výborný interpret poezie, publicista, recenzent, moderátor a pedagog Mirek Kovářík se narodil v srpnu roku 1934 v Praze. Spoustu let uváděl písničkové festivaly, a tak neodmyslitelně patří k žánru Folk & Country.

V sedmdesátých letech 20. století se stal významnou osobností na scéně českých malých divadel. Stal se jedním ze zakladatelů litvínovského Docela malého divadla (1962-1969), kde byl vytvořen zvláštní interpretační styl. Uváděla se zde americká beatnická poezie i vlastní poetické pořady. Po rozpuštění působil jako konferenciér folkových pořadů a festivalu Porta, autor a interpret poetických montáží a klubových představení.

V roce 1966 jako první veřejně představil poezii Václava Hraběte a rovnež nesl ohromný podíl na jejím vydání. Se svými pořady se pravidělně účastnil Wolkrova Prostějova a od konce 60. let tady působil jako porotce.

Od roku 1967 se interpretací poezie zabývá profesionálně. S literárními pořady cestoval po celé republice a spolupracoval i s rozhlasem. Známý je především pořad poezie začínajících autorů „Zelené peří“, který vznikl roku 1976 a provozoval se v Praze a Brně. Od roku 1993 jej můžete slyšet na vlnách Českého rozhlasu. Dále je autorem Poetického nokturna Českého rozhlasu 2 – Praha. Od roku 1998 mu vycházejí pravidelné články v seriálu Život a poezie (Týdeník rozhlas).

Ať už jde o recitaci Hraběte, Máchy, Kainara, Šrámka, Ortena, Koláře, Diviše či právě vycházející básnické hvězdy – Kováříkova prezentace poezie přináší vždy neopakovatelný zážitek, dokonale pohlcující smysly naslouchajících.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010