Poslouchat country znamená žít country . . .

Miroslav Jaroš-Skunk

03.05.2012 13:54

 

Tento trampský písničkář, který letos oslaví 62 let a který žije od roku 1980 v sousedním Německu a cestu zpět po revoluci nezvolil, se proslavil řadou písní a nebo spíše řadou českých textů, které zlidověly, aniž by mnozí věděli, že jejich autorem je právě „Skunk“.

O značnou popularizaci Skunkových písní a textů se postaral i Wabi Daněk, když Skunkovi písně nahrál na své dvě CD – Nech svět, ať se točí dál a později A život běží dál – na níž se Wabi pohybuje od trampské romantiky přes písničkářské country Kristoffersonovského střihu až po country rock. Obě dvě CD nahrál s Malinabandem a spoustou dalších hostů a řadě písní dal tak nový a krásný kabát. Wabi zde zpívá a vystupuje tak, jak ho známe, je vypravěčem, dokáže strhnout pozornost k Jarošovým průzračným textům a společně s kapelou přesazují "zápaďáckou" muziku do domácího prostředí.

Jméno autora se tak dostává do povědomí českého posluchače skrze oblíbeného zpěváka tohoto žánru. Sám Miroslav Jaroš (4.12 1950 ) pochází ze Dvora Králové n/L., byl členem T.O. Zlatý javor a to od poloviny šedesátých let. Původně interpretoval jak trampské, tak i country písničky. Později mu to již nestačilo a tak se vrhl na překlady písniček americké country, ale i na tvorbu vlastní.

Skunk patřil do  generace, které se říkalo " beatníci ". Tudíž rebel , ale i básník a poeta. Přestože v podstatě nikdy nesměl vystupovat, jeho písničky se vryly do paměti a díky kamarádům se roznesly po celé republice. Své 30. Narozeniny oslavil již v emigraci, kterou volil jako řešení své persekuce a hrozbu vězení. Dodnes napsal a nebo texty opatřil na 150 písní, jak praví zdroj, Miroslavovi blízký.

Nejznámější jsou jistě časem prověřené melodie dnes již klasických country zpěváků, ke kterým Skuk napsal řadu českých textů a tím tyto písně přiblížil českému posluchači a interpretovi. K nejzámnějším jistě patří písně Bingo, Jackson, Já jim jen závidím, Javorový list, Jižní eskadrona, Jody a Kid, Jsem holej, Jsem volnej jak pták, Kanada blues, Kdybys tak věděla, Kříž z plastiku, Nech svět ať se točí dál, Padá déšť, Rychlejší koně, Telefonní ďábel a řada dalších.

Skunk ale tvoří dále a vznikají další písně, jednu z mnoha najdeš i na oblíbené YouTube – Já vím, že tě ztrácím

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010