Poslouchat country znamená žít country . . .

Mám jizvu na rtu . . .

07.06.2012 12:08

Životní osudy jsou rozdílné. Jak známo, život dovede psát příběhy, které normálně nejde vymyslet. Každý z nás by to asi uměl doplnit a dát k dobru svou, či příhodu nejbližších, která je ve své podstatě neuvěřitelná. Vše se skládá a vznikají tak lidské osudy, které si aktéři bilancují při narozeninách či jiných situacích.

Jaroslava Nohavicu zná v žánru každý a nejen to, zná ho snad každý v této republice. K jeho jménu lze přiřadit spoustu přívlastků – zpěvák, skladatel, kytarista, hráč na heligondu, folkový písničkář, textař, libretista a další a další. Především však člověk, který prošel několika údobími, kdy každé z nich bylo v něčem jiné.

Jarek pochází z Ostravy a k ní se dodnes hrdě hlásí. Prameny říkají, že první píseň napsal v osmi letech a na kytaru brnká od svých třinácti po té, co ho housle moc neučarovaly (do houslí ho nutili klasicky prý rodiče). Svá mladá léta poznamenal studiem na knihovnické škole, zkoušel i Vysokou školu báňskou, vystřídal řadu zaměstnání, nakonec ale nejlepší školou byl život sám.

V období 80 let vznikaly jeho první krásné písně, které psal pro sebe i pro druhé. Z té popové éry se asi nejvíce prosadila píseň, která se jednu dobu ozývala z rádií několikrát denně – Lásko voníš deštěm. Silná melodie Black Sabbath, krásný Jarkův text a podmanivě zazpívané Marií Rottrovou.

Od té doby urazil Jaroslav Nohavica neskutečný kus cesty. Spolupracoval s řadou muzikantů, ale nakonec se prosadil a do podvědomí všech dostal jako písničkář, kdy vystupoval s kytarou a nebo heligonkou. Prožil si své složité období, ať již zmítán alkoholem, tak neblahé jeho působení v STB – aféra se otevřela několikrát a vyvrcholila v roce 2007. Historie a stigmata doby se vlečou životem velmi dlouho, ale dnes je Jarek v roli úplně jiné.

Svými texty, písněmi a vystupováním, využitím internetu a vizionářském umisťování určitých písní zdarma na swém webu a především několika vtipnými písněmi – glosami o životě kolem nás, se proslavil a v podstatě „přes noc“ se stal celebritou nejvyšší. Jeho Milionář, Ladovská zima, Pane presidente, ale známé Virtuálky a další, to jsou písně, které znají i ti, co o žánrové muzice nevědí zhola nic.

Jaroslav Nohavica napsal spoustu písní, jejich počet jde do stovek. Vedle líbivých, jsou to hluboké texty a sondy do tepu doby, dostat se na Jarkův koncert je vždy tak trochu malý zázrak.

Jaroslav Nohavica dnes slaví 59 let. Narodil se 7. června 1953 a nevzpomenout si dnes na některou jeho píseň by byl určitě velký prohřešek proti tomuto skvělému muzikantovi a znalci českého jazyka.

Připomeňte si Jarka v písni, která není až tak mediálně známá ale k tématu článku se velmi hodí  . . .

Každý si nese své břímě.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010