Poslouchat country znamená žít country . . .

Kris Kristofferson – 76 let

27.06.2012 10:52

Před šestasedmdesáti lety se narodil Kris Kristofferson. Pokud jsem uvedl tuto informaci patří se dodát – 22. června 1936, texaský Brownsvill.

Syn penzionovaného generálmajora amerického letectva, který se s rodiči ještě ve školském věku přestěhoval do Kalifornie (San Mateo). Studoval Oxfordskou univerzitu (1958), psal povídky, skládal písně – ještě jako Kris Carson. Školu ale po roce opouští, oženil se a působí v armádě v Německu jako pilot helikoptéry (1960 - 1965). Právě na vojně začal zpívat po německých hudebních klubech, své nahrávky posílá na Nashvillu.

Po vyřazení z armády (1965) se vrací a působí v Nashvillu u firmy Columbia Records na nevýznamných pozicích. Jeho osobní život je v troskách (manželství a alkohol) a když se Kris rozhoduje město opustit (1969) a prožívá si své osobní prohry, dostavuje se první úspěch. Roger Miller nahrál jednu z jeho písní Me And Bobby McGee, která se později objevuje i na desce Janis Joplinové, které se v roce 1971 prodalo přes milion kusů. Další Krisova píseň - Sunday Morning Coming Down, kterou nahrál prozměnu Johnny Cash, definitivně otevřela Krisovi jeho dveře ke slávě.

Přišly další hity – Help Me Make It Through The Night (Sammi Smithová – 1971), Silver Tonguet Devil Why Me? (1973). Vůbec rok 1973 byl v Krisově životě význačným předělem. Znovu se oženil (Rita Cooligeová) a natočil své dvě velmi úspěšná alba – The Silver Tonguet Devil And a Jesus Was A Capricorn.

Další vývoj v Krisově životě to byla v těchto letech především role filmového herce – debutoval v roce 1972 v roli Cisco Pike a pak se další role jen hrnuly. Se svojí ženou Ritou si zahrál např. v kultovním westernu Pat Garrett And Billy The Kid (1973), ale byla to řada další velkých filmových rolí.

Kris neměl jednoduchý život, 20 let bojoval s alkoholem ze kterého se mu podařilo vymanit až koncem 70 let, to se ale stačil rozejít i se svoji druhou ženou – Rittou (1979). Vrací se ke zpívání a skládání písní – opět předělem bylo album Highwayman, ne němž se sešel s jinými celebritami žánru – Williem Nelsonem, Johnny Cashem a Wylonem Jenningsem. Jeho autorská tvorba se začala vracet do hořké podoby jeho původních písní. Nic méně se postupem dalších let stal uznávanou a obdivovanou hvězdou americké country music a úspěšným filmovým hercem.  

Písně Krise Kristoffersona známe velmi dobře i u nás, sice s českými texty a od řady významných českých zpěváků žánru, ale Kristoffersonův rukopis je velmi dobře čitelný. Ne každý posluchač ví, že ta či ona krásná píseň je právě jeho dílem.

Připoměňme si Krise v písni Rock And Roll Time, kterou počátkem 70. let zpíval i Robert Křesťan se sestavou Trapeři a jejíž obnovenou premiéru si odbyla dva roky zpět – Co dělat mám.

A zde Kris se svojí ženou v krásné písni Help Me Make It Through The Night a jestli Vám to něco připomíná, tak se neplete. 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010