Poslouchat country znamená žít country . . .

Klára Šmahelová

12.01.2013 10:37

Věřte nebo ne, další skvělá akordeonistka, o které se chystám napsat již chvíli. Tak tedy teď svůj pomyslný dluh trochu splácím.

Možná Vám její jméno zatím nic moc neříká, ale Klára Šmahelová je u odborné veřejnosti a nakonec i u té žánrově zasvěcenější již nějakou dobu v hledáčku na nejvyšších místech. Klára je dnes především akordeonistka, ale i zpěvačka, hudební pedagožka, aranžérka a písničkářka, která se narodila v Brně a to teprve nedávno – v roce 1987.

V letech 1992-2002 studovala Základní uměleckou školu Jaroslava Kvapila, obory hra na akordeon a sborový zpěv. Pokračovala na brněnské konzervatoři ve studiu hry na akordeon, bayan a sólového zpěvu (2002-2008). Na Základní umělecké škole Vítězslavy Kaprálové studovala argentinské tango a jazzový akordeon (2006-08).

S její osobou jste se mohli setkávat na nejrůznějších mezinárodních a českých akordeonových soutěžích a wokrshopech, má za sebou pedagogické působení, ale dnes se vedle pedagogické činnosti věnuje hlavně koncertování a studiu muzikologie na Masarykově univerzitě v Brně.

Při prohlídce jejich koncertních akcí zjistíte, že vystupuje po celé České republice, ale  i v zahraničí (Itálie, Německo, Francie, Irsko, Velká Británe, Kanada, Švédsko, Dánsko, Slovinsko, Slovensko). Spolupracovala s orchestry brněnských divadel, šansoniéry, komorními soubory a kapelami na natáčení CD a koncertních programech. Od roku 2010 se věnuje skladbě sólových akordeonových skladeb a písňové tvorbě, ve které kombinuje prvky šansonu a folku, rytmiku argentinského tanga a italskou melodiku.

Tolik jen základní BIO o Kláře ze zdroje nejpovolanějšího, tedy jejího vlastního webu.

Co bere dech, je výčet jejich absolvovaných mistrovských kurzů, které byly zaměřené na styly a interpretaci akordeonové hry a nakonec i výčet ocenění. To vše ukazuje, že je Klára přes svůj mladý věk již uznávanou a žádanou interpretkou, což potvrzuje i účast na řadě projektů s umělci renomovaných jmen. Jen namátkou Tomáš Kočko či Ondřej Jirásek, Zdeněk Merta, skupina Hukl, Cymbelín, Bigband Brno, Světlana Nálepková a další.

Klára se spolupodílela na založení orchestru Ensemble nuevo a na 1. české interpretaci skladeb pro bandoneon a orchestr od Astora Piazzolly (2008). Spolupracuje s Petrem Zámečníkem v souboru Tango Consuno a  můžete slyšet její sólovou interpretaci stylu tango nuevo. Spolupracuje s řadou divadel, známý je její jazzový projekt či projekt francouzský šanson.

Možná jste se v minulém období s Klárou potkali na vystoupeních společně se Zdeňkou Procházkovou – jako Duo Bala, nebo z posledního období její spolupráce s Cimball Clasic a manželi Štruncovými.

Aktuálně se věnuje autorskému triu Vlnohraní – což je hudební projekt, který hraje především autorskou hudbu Kláry Šmahelové. Kromě autorských písní a skladeb můžete slyšet skladby s prvky latinsko-americké hudby, jazzových improvizací i šansonové písně.

Složení tri je - Martin Krajíček: mandolína, Jaroslav Panuš: kontrabas, Klára Šmahelová: akordeon, zpěv.

A výsledkem práce je i nové CD Vlnohraní na kterém uslyšíte autorské šansonové písně i francouzské, italské a argentinské akordeonové melodie a rytmy těch nejznámnějších akordeonistů.

Základní představu co Klára na akordeon umí můžete shlédnout na TV Brno, kde cca ve stopáži 17 minut společně s Katkou Štruncovou předvedou, co to je umět zvládnout svůj nástroj.

A pokud Vás tento příspěvek přiměl něco se o Kláře dozvědět více, stačí se jen zalogovat na její web a nebo si nenechat ujít příspěvek Radia Proglas, kde Milan Tesař na 04.02.2013 – 19,15 připravuje s Klárou rozhovor v pořadu Jak se Vám líbí. Pořad o novém CD Vlnohraní, ale i o Kláře, jejich projektech a o tom, co chystá dále.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010