Poslouchat country znamená žít country . . .

Karma- country ze Zlína

22.05.2012 11:47

Když se Robert „HOOD“ Vrška stal právoplatným kytaristou skupiny Gympleři, čekal jsem co se stane s jeho domovskou kapelou – Karma, kterou vnímám zhruba od roku 2000.  Z prvopočátku se zaměřovala směrem od trampské písně přes folk, newgrass až po americkou country. Postupně, jak se měnilo obsazení kapely, měnil se i repertoár. Příchodem Jana Patáka z Podjezdu se posílila instrumentální sekce (banjo) a kapela měla možnost se zaměřit repertoárově směrem dnešním.

V play listě dneska najdete muziku ve stylu americké country s českými texty s přesahem až do country rocku. Ono dnešní americké country spíš než klasiku, jak je u nás stále country vnímána, připomíná rock a přibuzné žánry, dnešnímu country v podání amerických interpretů byste před 25 leti určitě country neříkali (elektrické kytary, bicí, melodie skoro popové) – ale i proto zde country žije i v mladší generaci a hřeje se na výsluní žánru.

Repertoár Karmy je kompletně taneční, dosti obsáhlý na to, aby skupina  byla schopna absolvovat celovečerní program, vhodný na veškeré společenské akce v duchu country a ne těchto akcích ji taky ponejvíce potkáte. Nejrůznější country bály, koncerty, oslavy, festivaly či dostaveníčka. Kapela má vlastní ozvučení, dopravu, takže pro pořadatele je v tomto ohledu organizátorsky minimální zátěží.

A složení kopíruje onu symbiózu s Gymplery. Již přede dvěmi lety jsem Karmu slyšel na Hecfestu na Ranči Rovná, a již zde složení lecost napovídalo, a když Robert začal hrát s Gymplery, bylo jasno.

Kapela má sedm členů (což je více, než dost) a nástrojově je předurčena k repertoáru, který hraje. Vedle stabilních členů – Roberta Vršky (kytara, zpěv), Pavla Staška (basová kytara) a Jana Patáka (banjo, zpěv) přibyli do sestavy manželé (od loňského srpna) Barboříkovi (Radim a Jana – stálí to členové Gymplerů – basa a steel kytara + zpěvy) a tuto country nástrojovou sekci podporuje Petr Dvořák na bicí a Martin Kožuch – mimo jiné kapelník Gymplerů, který obsluhuje především piano, ale zvládá i zpívat, zahrát na kytaru či banjo.

Tedy sestava vyhraných muzikantů s bohatými zkušenostmi, přesto kapela moc sama za sebe nevystupuje a když, tak na spíše soukromých akcích, což je určitě pro milovníky moderní country škoda a to i s ohledem, že vyhraných country kapel s rozsáhlým repertoárem zase až tak mnoho nehraje.

Karmu Vám představuje v rámci svého miniprojektu – regionální muzikanti a odkaz na jejich stánky najdete odedneška i v oné sekci.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010