Poslouchat country znamená žít country . . .

Josef Prudil

16.07.2010 13:54

Moderátor, redaktor a textař Josef Prudil nastoupil po absolutoriu brněnské pedagogické fakulty jako učitel na severní Moravu. Brzy se však vrátil zpět do Brna, aby pracoval v Domě dětí a mládeže v Lužánkách. Později byl též sociálním kurátorem a svými časopiseckými příspěvky obohacoval několik redakcí.

Přemýšlivé písňové texty tvořil Prudil již v 70. letech, když spolupracoval s nadějnou pop-rockovou skupinou Junior. Nejznámější Prudilovy texty jsou z doby kdy jako konferenciér jezdil s folk-popovou skupinou Poutníci. Z řady textů, které mají Poutníci na repertoáru dodnes vybírám Hotel Hillary; Deset korun; Osmiramenný svícen nebo Blues o touze létat. Některé texty Josefa Prudila se ujaly i u jiných interpretů a v posledních letech jej k systematické spolupráci zval také cimbalista Dalibor Štrunc i se svou hudební formací Cimbal Classic.

Redaktora Josefa Prudila, jehož oborem byl hudební folklor, folková hudba a její příbuzné žánry znají převážně posluchači Českého rozhlasu Brno z jeho pravidelných pořadů Na moravskou notu. Prudil s redakcí Československého rozhlasu pracoval nejprve pouze příležitostně a natrvalo zde zakotvil až v r. 1995. Od té doby se podílel na celé řadě pořadů. Rozhlasová redakce se Prudilovi stala v posledních letech jeho života druhým domovem a on v ní mohl uplatnit vše z toho, co měl rád a k čemu celý život směřoval. Prudilovou celoživotní láskou byla malá divadla i písničkářský žánr a z tohoto rozhlasového ranku stojí za připomínku třeba také humorný cyklus Rozhlasový klub mentální archeologie nebo z oblasti mluveného slova dokumentárně-zábavný cyklus o Osvobozeném divadle.

Josefa Prudila znají také televizní diváci, protože příležitostně pracoval jako moderátor a dramaturg České televize hlavně na pořadu o folkové hudbě Aport.

Josef Prudil, který koncem 8o. let odešel do svobodného povolání, zemřel náhle ve věku 63 let.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010