Poslouchat country znamená žít country . . .

Josef Peterka – Bob Hurikán – český Jack London

21.05.2012 17:49

S jménem Bob Hurikán jste se nejspíše setkali, ne každý ale dovede k jménu přiřadit lidský osud a reálie doby.

Bob Hurikán je postava, která ovlivňovala trampské hnutí především v první polovině minulého století. A pokud neznáte jeho knihy, tak jeho písničky asi určitě, ikdyž možná nevíte, že jejich autorem je právě Josef Peterka. Asi nejznámnější Rikatádo a nebo Poplujem spolu.

Nicméně kromě toho, že jde o spisovatele a písničkáře, je znám i jako propagátor trampského hnutí a zůstala po něm i oceňovaná faktografická kniha Dějiny trampingu. Byl tulákem, boxerem, písničkářem, novinářem a spisovatelem a s kytarou doputoval i do Orientu.

Narodil se 21. dubna 1907, založil na Sázavě několik trampských osad, hrál na kytaru a zpíval, psal dobrodružné knihy a přispíval do trampských a skautských časopisů. Před druhou světovou válkou zastával jako novinář v Poledním listu, který založil český fašista Jiří Stříbrný, kontroverzní postoje vůči Židům a Romům. Za války se začal věnovat psaní. A psal tak intenzivně, že do roku 1941 napsal a vydal jedenadvacet knih: Trampem v Orientě, Stopař Cassidy, Zálesák od Zlaté řeky. Velkého úspěchu dosáhl v soutěži Melantrichu o nejlepší dobrodružnou knížku. Zvítězil detektivkou "Třetí záloha", kdy za sebou zanechal 192 autorů.

K velmi zajímavým publikacím patří jeho pomyslný pomník trampskému světu Dějiny trampingu. Příprava a sbírání materiálu pro toto faktografické dílo mu zabralo jedenáct let. V knize poukazuje na zásluhy trampingu od roku 1920, jsou v ní rejstříky osad, jedinců, sportovních výkonů, trampských sportovců. V týdeníku Večery pod lampou se jeho román na pokračování stal nejoblíbenější četbou. A jak přišel ke jménu Bob Hurikán? Začali mu tak říkat trampové podle osady, kam patřil v začátcích svého trampského života.

Na Brdech během války zorganizoval partyzánskou odbojovou skupinu, na jaře 1945 byl zatčen gestapem a odsouzen k trestu smrti, popraven měl být 9. května. Od smrti ho zachránil příchod sovětských vojáků do Pankrácké věznice. Po válce pracoval v různých dělnických profesích, mimo jiné na stavbě Slapské přehrady.

Po roce 1948 byl označen za buržoazního pokleslého autora a druhý díl Dějin trampingu šel do stoupy. Zemřel 2. června 1965 ve věku 58 let.

Část textu byla převzata od autora (lub) CT24 -  www.ceskatelevize.cz/ct24/...

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010