Poslouchat country znamená žít country . . .

Irish Dew na Sopě 19.06.2010 - pozvánka a představení kapely

11.06.2010 08:14

Kdo je kapela Irish Dew a rozbor jejich muziky v CD Závist, to vše Vám může blížeji představit sestavu, která na šopě vystoupí již příští týden.

Zdrojem pozvánky jsou mateřské stránky Sopy, autorem recenze je pak Milan Tesař. Tedy více o kapele dále. 

"IRISH DEW hraje tradiční irskou a skotskou hudbu a původní skladby v keltském duchu. Staví na styčných bodech naší keltské minulosti a irské hudby v akustické podobě. Navzdory tomu, že hudebníci hrají převážně na akustické nástroje, mezi jejich hlavní přístupy patří rocková údernost. A tak většinou sály a kluby naplňuje svérázná, mnohdy struhující atmosféra vybízející přítomné k tanci. Posluchač má možnost setkat se na české scéně s originálním pojetím hudby, která už zdaleka nedřímá za zavřenými dveřmi s nápisem třeba slovansko-keltský folk." To jsem citoval a když jsem zapátral dál, dozvěděl jsem se, že ID  údajně vznikla v roce 1995 díky spolupráci při natáčení CD "Balady" bratrů Nedvědů. Václav Veselý prý skupinu založil pro příležitostné hraní na vernisážích, narozeninách, na St. Patricks´ Day a podobných povyraženích. Zjistil jsem též, že mají na kontě tři alba a že skladby z poslední doby jsou progresívnější a otevírají se nejrůznějším proudům world music, zejména domácímu folkloru a africké hudbě a že v českých podmínkách jde o ojedinělý hudební projekt.

Sočasná sestava ID: Václav Veselý – akordeon, akustická kytara Jan Veselý – housle Robert Fischmann – příčná flétna, whistle, Vojtěch Jindra – akustická kytara.

Taky by vás mohlo zajímat, že jejich album z roku 2005 „Šance“ je označováno za jeden z nejzajímavějších hudebních projektů v této oblasti. Kapelník Václav Veselý, spoluhráč Etc..., Framus Five a jiných legendárních formací, zde přizval ke spolupráci řadu výjimečných hostů – Lenku Filipovou, Roberta Křesťana, Zuzanu Stivínovou, senegalského hudebníka Lamina Koyatta a muzikanty z Etc, Druhé trávy a Čechomoru ... V současné době - tedy od 2009 - je aktuální jejich remaster legendárního alba Závist. Tato reedice přináší bonus track s písní Foggy Dew, v níž uslyšíme kromě současné sestavy kapely také jejího bývalého člena harfeníka Seana Barryho a finskou zpěvačku Nooru Ruohonen.

Bližší recenzi readice k CD Závist si můžeš přečíst ´dále

Skupina Irish Dew v čele s akordeonistou Václavem Veselým své první album Závist natočila v roce 1997. V roce 2009 vyšlo v reedici, doplněnou o jednu bonusovou píseň. Přečtěte si naši recenzi a pište do diskuse pod článkem: Líbí se vám skupina Irish Dew? A co obecně říkáte na české kapely, které čerpají z irské lidové hudby?

Závist je: a) pocit nelibosti nad majetkem nebo úspěchem druhého člověka; b) největší keltské oppidum v Čechách; c) první album skupiny Irish Dew. V případě této recenze jde samozřejmě o možnost c), ovšem inspirovanou možností b). Jak kapela uvádí v bookletu nedávno reedovaného alba, Závist „je symbol keltských časů, významného údobí našich dějin, byť tak vzdálených“.

Skupina pod vedení akordeonisty Václava Veselého své první album natáčela v roce 1997 v pětičlenném obsazení, které dále tvořili Josef Kůstka (housle), Jiří Podzimek (kytara), Radek Klučka (bodhrán) a Jakub Klár (flétny). Podobně jako na pozdějším albu Šance kapelu ve studiu doprovodila řada hostů jako například Jindřich Vobořil a František Segrado (zpěv), Jiří Veselý (baskytara), Jaroslav Matějů (banjo) nebo klarinetista, uvedený na 10. straně bookletu jako Roman Vojtíšek a o stránku dál jako Fojtíček (sic!). Už zde tedy Irish Dew nabízejí keltskou hudbu v pestrém nástrojovém obsazení, i když na CD Šance později zašli ještě mnohem dál (včetně fúze moravské lidové písně s tradiční západoafrickou hudbou).

Aranže jednotlivých skladeb jsou dány nástrojovým obsazením, přičemž vedle výše uvedených nástrojů na albu znějí například mandolíny, mandora, klávesy a samozřejmě nejrůznější druhy fléten (včetně irských whistle) a perkusí. Hudba, částečně autorská a částečně tradiční irská, je poměrně hutná a zvukově košatá, avšak to není její hlavní vlastnost. Důležitější je, že už na svém prvním albu se Irish Dew nespokojují s jednoduchými melodiemi a úspěšně se snaží o složitější strukturu skladeb. Nejpříznačnější je více než osmiminutová kompozice Hora keltského vládce, která podle kapely „vychází z vize různých časových údobí Závisti, od prehistorického osídlení, až ke konečnému zničení oppida nájezdy germánských kmenů“. Vykreslení dlouhého dějinného úseku abstraktní řečí hudby není třeba popisovat; jen prozradím, že důležitou roli zde hraje střídání fléten a kytar.

Ještě před zásadními alby Jana Hrubého Středozem a Silmarillion se i Václav Veselý inspiruje postavami z Tolkienova díla. Směs tradičních tanců reelů pojmenoval Tanec stromů podle stromových pastýřů Entů. Mimochodem s Hrubým a jeho Kukulínem spojuje Irish Dew i prolínaní prvků irského a českého folklóru (Já si tě má milá nevezmu), zatímco v dalších rozsáhlejší kompozici Jezero Veselý přiznává inspiraci tradiční hudbou Skandinávie.

První album Irish Dew, po kompoziční a aranžérské stránce velmi zdařilé, mělo jednu velkou vadu – zpěv. Velmi slabým – až nepříjemným – článkem je zpěv například v písni Kouzla Vikingů (Josef Kůstka, Jindřich Vobořil), v Já si tě má milá nevezmu se kapela pokouší o typicky český hospodský vokál a přizvaný František Segrado v písni Svatební koláče nebo Jana Hanáková v Siún ní dhibhir album jako celek nezachrání.

Mimochodem zpěvu jako své slabé stránky si kapela zřejmě byla vědoma. Proto později na své druhé CD přizvala nejen opět Segrada, ale například Lenku Filipovou nebo Roberta Křesťana. A nové vydání Závisti navíc obsahuje jako bonus aktuální nahrávku tradicionálu Foggy Dew s výbornou finskou zpěvačkou Noorou Ruohonen. Píseň zní tradičněji, možná méně originálně než zbytek alba, nicméně patří k tomu nejlepšímu, co Irish Dew natočili.

Natočeno: 1997
Rok vydání reedice: 2009
Vydavatel: Master Music/Bohemian Music Service
Žánr: world music/irské a české lidové písně
Celkový čas: 60:12

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010