Poslouchat country znamená žít country . . .

Horní Jelení je letos za námi, reportáž Freda je zde

31.05.2011 01:27

36. Festival trampských písní proběhl …….

ve dnech 27. – 29. 5. 2011 v Horním Jelení, kde je tento festival tradiční, každoroční kulturní akcí Pardubického kraje. Z původně přihlášených 15 soutěžních skupin se jich nakonec zúčastnilo 13.

V pátek ve 21 hod byl v areálu koupaliště zapálen slavnostní, festivalový oheň. To, že na Jelení prší už kamarádi ví, ale letošní pátek byl opravdu jeden z nejhorších, pršelo mocně, ale i přes tuto nepříznivou skutečnost se většina přihlášených skupin u ohně představila a tak přítomní diváci dešťovou trampskou píseň slyšeli.

V sobotu se celé trampské hemžení přesunulo do místní sokolovny, kde v doprovodném programu festivalu bylo v 9:30 hod slavnostně, na Jelení již po druhé, otevřeno mobilní trampské muzeum českých a slovenských trampů. To letošní muzeum bylo zaměřeno na trampské malíře. Pořadatelé stále expozice doplňují novými exponáty a informacemi, aby nabídka pro kamarády byla po každé jiná. Z některých letošních nových expozic je třeba jmenovat např. expozici kamaráda Buřta, nebo Oldy Vrtišky, a nebo herce, komika ale hlavně trampa kamaráda Jardy Štercla. Právě tuto expozici slavnostně otevřela vdova po Jardovi Růženka Rudy Šterclová. Zahájení muzea byla přítomná trampská legenda Liduška Nanučka Slavíková z T.O. Kamarád, která měla co říci k expozici v muzeu o Zimní trampské první partyzánské brigádě Bílá Růže pod vedením Boba Hurikána, ve které působila jako partyzánka v oddíle na Choceňsku.

         V 10 hod vypuklo I. předkolo, od 14 hod pak II. předkolo. Do večerního finále porota nominovala 8 skupin a diváci svým hlasováním dvě skupiny. Porota letos zasedala v následujícím složení: Předsedou poroty byl známý písničkář Béďa Šedifka Röhrich z Plzně, Václav Vyhlídka Křemen z Prahy, Zdeněk Číra Jirčík z Nedvědic a dva členové hostující skupiny Roháči Olga Mašková a Ríša Melichar z Lokte nad Ohří. Letos nedošlo ke shodě diváků a poroty, proto nakonec ve finále vystoupilo celkem 9 trampských skupin.

Od 19,00 hod proběhl koncert hostů a tím byla skupina Roháči z Lokte nad Ohří. Po skončení hostů se rozběhlo již naplno finále. Porota to nakonec neměla vůbec lehké a rozhodla takto:

1.Přístav z Brna, 2. Chrpa z Chrudimi, 3. loňský vítěz BPT ze Zlína, 4. Trepka z Nejdku, 5. Marod z Ostravy, 6. Co dům dal z Chocně, 7. TK Duha z Čebína (ta ve svém repertoáru měla i píseň pro pořadatele K.F.T.P.), 8. Charlieho neštěstie z Ivanky při Dunaji a na 9. místě byla skupina Domüno z České Třebové.

Cenu diváků z rukou starosty města Horního Jelení pana Tupce převzala skupina Co dům dal z Chocně. Porota udělila cenu i nejlepšímu zpěvákovi a tím byl Aleš Macků ze skupiny Přístav Brno. I z této skupiny byl vyhodnocen nejlepší muzikant, kterým byl kytarista Víťa Buriánek. Cenu za nejlépe zahranou trampskou píseň do padesátých let obdržela skupina Chrpa, která brilantně zahrála Včeličkovu píseň „Hej trampové a piráti“. Nejlepší písní z vlastní tvorby byla vyhlášena píseň „Kraj vlaštovčích hnízd“ v podání Trepky z Nejdku.

I hosté a nejen oni si pochvalovali zvukaře, kterým byl již tradičně osvědčený Lukáš Ášek Faltus z Kunčic u Letohradu.

O mluvené slovo se během festivalového maratonu postarali kamarádi Ota Tíno Kolář ze Sezemic a Martin Drn Nýdr z Pardubic, u pátečního ohně se o mluvené slovo zase postaral Roman Dostál z Chrudimi. Za nejmladšího účastníka byl vyhlášen teprve desetiměsíční Aleš Kučera z Horního Jelení. I letos byla losována hlavní cena v bohaté tombole, kterou byl zájezd do Španělska. Výhercem se stal Jakub Keller z Otovic.

O tento festival je značný zájem ze strany diváků celého světa a tak není divu, že tím nejvzdálenějším účastníkem byl tentokrát kamarád Jan Krejča z Austrálie.

V neděli v 10,00 hod dopoledne byl festival zakončen slavnostním stažením festivalové vlajky s oznámením termínu příštího, již 37. Ročníku festivalu, který v roce 2012 proběhne ve dnech 25. – 27. 5. Pro letošní rok děkujeme všem sponzorům, zaměstnancům obce a kamarádům, kteří přiložili ruku k dílu a pomohli tak k uskutečnění této ojedinělé akce. Bez nich se totiž takováto akce pořádat nedá. Za všechny zúčastněné tedy DÍKY MOC. Ahoj na 37. FTP 2012!

 

                                                                                                   za K.F.T.P. sepsal Jiří Fred Jedlička

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010