Poslouchat country znamená žít country . . .

Folkový antikvariát Pavla Zajíce

19.02.2012 11:42

Od začátku roku jsem Vás upozornil na dva pořady a projekty Českého rozhlasu (pokud byste se na stránkách zanořili hlouběji, najdete odkazy na další hudební pořady nejen z dílny ČR) a to na pořad Na cestě (Sandy Nosek a ČR Olomouc) a Folková pohlazení (Víťa Troníček, ČR Pardubice).

U Sandyho se hned po vysílání objevují odkazy na pořad uložený v archivu, u Víti Troníčka taktéž, ikdyž pojem hned je zde velmi relativní. Oba dva pořady mají stopáž cca 55 minut a každý z nich je maličko zaměřen jinak, což je dáno pozadím pořadu i jeho aktéry – tedy osobnostmi, který pořad připravují. Každopádně pravidelným sledováním si zájemci udrží přehled o dění a doplní si své informace z jiných zdrojů, včetně řady hudebních ukázek.

Celkově je pozitivní, že se v letošním roce u každého pořadu umístěného do archivu objevuje i stručný popis, tedy posluchač se mnohem lépe orientuje, který pořad např. již poslouchal a který zatím ne. Navíc má tato drobná upoutávka možnost předem informovat o čem pořad bude, jaké téma a interpreti v pořadu zazní. To je určitě počin vpřed, ikdyž si myslím, že původní snaha neuvádět nic byla záměrná a vedla k tomu, že si posluchači, kteří měli zájem, takto vyslechli každý pořad, dneska si tedy mohou vybírat.

Tyto popisky se objevily i u pořadů jiných stanic a tak se o tématu vysílání dozvíme předem i pořadů kratší stopáže, k nimž Folkový antikvariát z ČR České Budějovice patří. Prostým nahlédnutím pak vidíte, co vše se od začátku roku již stačilo odvysílat.

A bylo toho již taktéž požehnaně. Pavel Zajíc, moderátor a autor pořadu, se snaží zase ve svých komentářích a hudebních ukázkách připomínat dobu předrevoluční, ale i ta porevoluční je vlastně již antikvariátem, vždyť je to již 22 let.

Dozvíte se řadu informací, zazní muzika, která ne vždy je dostatečně k mání na CD či LP. Přece jen do roku 1990 se zdaleka ne tolik natáčelo, hudební ukázky tak existují jen v archivech rádií a mnohy jen na páscích z živých vystoupení. O to jsou ale cenější a poslechem tohoto pořadu tak objevíte nejednu perlu, kterou léta marně sháníte ve zvukové podobě nějaké „oficiální“ nahrávky.

Např. v posledním pořadu se Pavel Zajíc věnoval vzpomínání na Svojšice a dvě akce s nimi spojené. Svojšický slunovrat a Svojšický letorost. Není již mnoho fanoušků, kteří mohou říci, že tyto doby a koncertování pamatují. Mladší generace si Svojšice najde tak akorád na mapách ve svých PC, i když i zde je snaha Svojšický areál znovu přivést k dřívější slávě. O akcích, které se v posledních letech ve Svojšicích konají, jsem Vás taktéž informoval. Areál má stále své kouzlo a historii, jen ta divácká kulisa má k bývalým festivalům hodně daleko.

Pořady Pavla Zajíce jsou k dispozici zde, v posledním příspěvku si přišli na své milovníci Waldemara Matušky a jeho námořnických písní. 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010