Poslouchat country znamená žít country . . .

Folkové chvojení je již příští víkend – 15.06. – 16.06. 2012

06.06.2012 16:45

Třetí ročník festivalu představuje projekt – Folk žije – který odvážně rozjeli muzikanti a lidé kolem kapely Marien (Art Favore Production s.r.o.) právě před třemi lety.

Touha nahradit neustále sílící trend doby žánrových festivalů, ze kterých se postupně stávala sešlost lidí, kteří více jak za muzikou a posloucháním přijeli za zábavou a užíváním si. Věčně se bavící, kouřící a vlastně rušící společnost čekajíce na své oblíbence, rozjařeni většinou dobrým pitím, než kvalitní muzikou se pak již v brzkých večerních hodinách vydávali před podium, aby zde v křepčení a výskání vybili energii nashromážděnou v pracovním týdnu.

Mnozí z nás (řadím se k nim taktéž) tento průběh dost vadil a především chyběl tred dob minulých. S nostalgií jsme vzpomínali na chvíle, kdy se muzika na festivalech poslouchala, vnímala a vše se vždy umocňovalo kolektivním sdílením a vyvrcholilo ve společném zpívání. Rušit a obtěžovat druhé se považovalo ze něco neslýchaného a nevídaného a pokud se našel někdo, kdo tyto věci přesto nerespektoval, bylo mu to rezolutně sděleno a byl vykázán do míst, kde nerušil. Areály i po akci zůstávaly čisté, odhazovat kelímky či dělat „bordel“ kolem sebe bylo porušením „stavovské“ cti.

Ó jak moc se doba a myšlení lidí a především nové generace změnilo ( . . . zaplatil jsem si a tak si mohu dělat co chci a komu se to nelíbí ať mne p . . . l políbí) a to můžeme být rádi, že se na žánrových festivalech nedroguje a nevytahují nože. Ale částečně je to i naše chyba. Jak jsem si mladé vychovali, tak se dneska chovají.

Přesto se najdou „noví mladí“, kteří se rozhodli tento trend navrátit. A festival Folkové chvojení je důkazem toho, že to jde a nejen to, účast i přes relativně „dražší“ vstupné je od prvního ročníku dostatečná. Dobře vybrané prostředí, skvělá dramaturgie a nakonec i ty věci kolem (hudební pozvánka, pěkně vedený web festivalu, dostatečná propagace) to vše ruku v ruce vytváří silné image. Jsou k dispozici fotky, nahrávky. Víťa Troníček jako zkušený rozhlasák dává festivalu dostatečný prostor i v mediích.

Prostě ti z Vás, kteří chcete muziku poslouchat, společně si zazpívat s účinkujícími (zpěvníčky budou opět připraveny v dostatečném množství) neváhejte a na příští pátek a sobotu si naplánujte výlet do krásného arboreta u Pardubic.

A co Vás tam letos čeká? Vše objasní přiležený plakát, pokud potřebujete více info, zalogujte se na web festivalu a pokud chcete i něco o kapelách a muzice, která Vás na Chvojení od nich čeká, poslechněte si pořad, který se ve stopáži 55 minut věnuje jen tomuto festivalu. Připravil jej Víťa Troníček v rámci pravidelného pořadu ČR – Folková pohlazení, celý pořad je i hudebně laděn tak, jak je připraven i dramaturgicky festival. A že se dozvíte nejaktuálnější novinky z úst nejpovolanějších je nabíledni.

A pro ty z vás, co nemají čas poslouchat a moc hledat, jen výňatek z webu toho nejpodstatnějšího  . . . cituji

Amfiteátr v tamním lesním arboretu přivítá více než dvacet účinkujících, mezi kterými nechybí hvězdy jako Spirituál kvintet, Věra Martinová, Žalman & hosté, AG Flek, Hop trop, Miki Ryvola a přátelé, Kamelot, Lokálka, nebo písničkář Pepa Štross. Neméně důležitá je i účast úspěšných mladých skupin žánru. Vystoupí Monogram, Marien, Zhasni,Pavučina, Lážo plážo, Strunovrat. Bonsai č.3, Lístek, Passage, Bujabéza a nebo slovenská skupina Rolničky.Podtitul Folkového chvojení je: „Festival plný člověčí muziky." Dramaturg festivalu Vít Troníček říká: „Folková, trampská a country muzika je médii a hudebním průmyslem opomíjeným žánrem. . . . 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010