Poslouchat country znamená žít country . . .

Folková jíška obdoba Sandyho Živě 25.11.2010

18.11.2010 20:51

Třetí koncertní podzimní večer cyklu Folková jíška naživo se odehraje jako obvykle ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice ve čtvrtek 25.11. od 19 hodin. 

Tentokrát přináší pro diváky malé překvapení v podobě hned dvou vystupujících skupin.

První z nich je jindřichohradecký X-tet, jehož prioritou je zpěv „a capella“. Repertoár naplňují zejména černošské spirituály, ale zařazují i jiné žánrové kousky, které vyhovují jejich záměru. „Původně název označoval nestálý počet členů skupiny, dneska ale můžeme s jistotou tvrdit, že X je šéf kapely Štěpán Štrupl, který má kolem sebe čtyři „tety“ – Lenku Valinovou, Magdalenu Bartoškovou, Vendulu Novákovou a Viktorii Bazákovou,“ definují členové X-tetu s úsměvným nadhledem svou pozici. Štěpán je také autorem většiny písňových aranžmá, ale nebrání se ani aktivním zásahům svého ženského kvarteta. Kořeny vzniku pokládá skupina do roku 2006, rozběh v dalším roce předznamenal úspěšná vystoupení na známých festivalech jako Okolo Třeboně, Folková růže, Beskydské folkování, Folkový kvítek, Porta, Konkurz Zahrady a mnohé další v následujících letech. Jejich demoalbum z roku 2008 nese název Na cestě a jistě dlouho nezůstane osamocené.

Druhým listopadovým účinkujícím je formace Vedvou, která v rozporu s názvem má členy tři. Podle vlastních slov preferuje akustické nástroje, zajímavé vokální aranže a sílu textového sdělení. Dali se dohromady v Bechyni, prvně vystupovali na krajské Portě v Soběslavi před dvěma roky a od té doby se úspěšně prodírají na výsluní české folkové scény. „Ačkoliv nejblíž máme k folku, je někde cítit mírně rockový spodek, jinde zase třeba vliv orientu nebo keltské muziky,“ charakterizuje sound pánského tria Míra Baldrych.

„Vstupné je jako vždy zdarma, jenom místenky předávané na recepci rozhlasu je možné pořídit hodinku před vystoupením. Ani tentokrát nebudou chybět mikrofony Českého rozhlasu a kamery TV Gimi, které celý večer natáčejí. A pokud bude sál plný, jak se často stává, mohou ti, na něž se místenky nedostaly, sledovat pořad na televizní obrazovce v přilehlé kavárně,“ dodává k Folkové jíšce její iniciátorka a organizátorka Pavlína Jíšová.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010