Poslouchat country znamená žít country . . .

Festival trampských písní v Horním Jelení ale i Mobilní trampské muzeum

29.05.2010 13:55

V letošním roce probíhá již 35. ročník festivalu, vystupovat bude 20 soutěžních kapel a hosté.

Festival trampské písně v Horním Jelení se od jiných podobných hudebních akcí odlišuje tím, že zůstává ryze žánrový. Na festivalu se hraje trampská píseň, vystupující kapely, ať soutěžící, tak hosté, hrají jen tramské písničky a to jak převzaté, tak své vlastní.

Další specifikou festivalu je skutečnost, že každá ze soutěžících kapel předvádí 3 písně, kdy jedna z nich musí být tramspká písnička napsaná do roku 1950, což udávají přísně soutěžní regule festivalu. Tím se napomáhá oživit staré trampské muzicírování a především ty méně známé písničky. Tramping je v českých zemích datován od roku 1918 a především texty prvních tramspkých písní, to je nepsaná kronika hnutí a života osad z této doby.

K tomu, aby to soutěžní kapely měly přece jenom trochu jednodušší, nabízí pořadatelé festivalu rozsáhlý archiv trampských písní, kde je možno nahlédnout a vybrat si patřičnou píseň. Z celou dobu festivalu se tak podařilo oživit celou řadu krásných melodií a textů, archiv se nachází na stránkách KFTP, kde najdete i všechny informace k festivalu.

https://www.kftp.cz/index.htm 

Kapely ale představují i svoji tvorbu a je třeba říci, že řada těchto písní do dnešních dnů již zlidověla - jen např. Don Diego (1978 - brněnská Ozvěna, kdy samotnou píseň proslavila chrudimská kapela Chrpa) či píseň Heleny Lili Mandisové Sedm žlutých kamínků (1972), ale právě v Horním Jelení zazněly i první premiéry celé řady dalších krásných písní.

Program festivalu má již tradiční průběh. Festival začíná 28. května v pátek v areálu koupaliště v Horním Jelení, kdy 21.00 hodin je zapálen slavnostní oheň u něhož se pak představují kapely, které budou následujícíc den soutěžit. Oheň je zapálen se všemi trampskými tradicemi a je přísně hlídána jeho posvátnost, jejíž porušení je přísně trestáno především samotnými trampy a účastníky festivalu.

Probíhá tak příjemný večer u ohně, hraje se a zpívá do ranního kuropění, navazují se přátelství a kamarádství, mnohdy na celý život.

V sobotním festivalovém bloku začíná samotná soutěž, na dvě kola se představí vždy deset a deset kapel (od 10,00 hodin a pak od 14,00 hodin) v sálu sokolovny v Horním Jelení (v tomto je festival taky výjimečný, soutěžní klání a následující večer je pod střechou). Ze soutěžících vybere odborná porota a samotní diváci postupující kapely, které se pak večer utkají v samotném finále.

Od 19,00 hodin začíná galakoncert, kdy vystoupí hosté festivalu a pak již následuje samotné finále, ze kterého vyjde vítěz 35. ročníku. Na festivalu vystoupí 20 skupin (dříve až 24 skupin), na festival dojíždí cca 350 - 500 lidí. 

Horní Jelení ale není jen festival. Každoročně se koná celá řada doprovodných akcí, letos je to především nádherná přehlídka všech tramspkých reálií, tak jak se je zakladateli festivalu a především duchovnímu otci, který je dnes obklopen celou řadou následníků, Jiřímu Fredu Jedličkovi, podařilo sestavit. Samotný festival a jeho žezlo již převzal neméně zapálený tramp - Jarda Kubík.

Vše podstatné o festivalu najdete na webových stránkách Kamarádů festivalu trampských písní (KFTP), ale co je podstatné, tento web je především o trampingu. Obsahuje několik archivů, již zmiňovaný archiv trampských písní, ale i archiv tramspkých písničkářů, archiv trampských osad, časopisů, prostě mnoho a mnoho informací, které o trampingu nenajdete nikde jinde. Mimo jiné zde bude představena vzpomínka na významného tramspkého barda regionu Jožky Slavíka a jeho desetileté výročí úmrtí.

O festivalu a veškerého dění kolem si můžete poslechnout krásný pořad Českého rozhlasu Pardubice zde

https://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv?p_po=1626&p_pattern=&p_gt= - pořad z 22.05.2010

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010