Poslouchat country znamená žít country . . .

Fešáci jsou krásní již 45 let

27.12.2012 23:31

Před pětačtyřiceti lety vznikla v Ústí nad Labem skupina Bluegrass Hoppers, dodnes známá jako Fešáci. Takže pánové a především kapela oslavují v prosinci své 45. narozeniny. K této příležitosti již celý podzim Fešáci absolvovali spoustu koncertů a jejich maraton končil v Praze 19.12.2012.

Za tu dobu se ve skupině vystřídalo čtyřiašedesát muzikantů, zpěváků a zpěvaček a jmenovat je všechny by zabralo spoustu času. Vzpomeňme jen ty nejznámější – Tomáš Linka, Jan Turek, Robert Moucha, Jindra Malík, Pavel Brümer, Karel Poláček, Jindřich Štáhlavský a především si své období ve Fešácích prožil a odzpíval Michal Tučný (1974 – 1980). Řada muzikantů ze stavy odešla, aby se později vrátila (Tomáš Linka, Miloš Slezák, Karel Poláček).

Právě v době s Michalem Tučným byli Fešáci ve vrcholné formě. Jejich koncerty byly prošpikované hity, skvělými hudebními výkony a v neposlední řadě se proslavili i průvodním slovem a zábavou, která byla jaksi nad rámec hraní.

O to se skvěle starali konferenciéři jako Petr Novotný, Josef Alois Náhlovský či Josef Mladý. Pověstné byli jejich Salóny a především humorné vsuvky Petra Novotného či dua Náhlovský – Mladý.

Sestavou Fešáků prošla na rozdíl od jiných kapel i silná generace zpěvaček. Vzpomeňme jen Hanu Horeckou, Eriku Horkou, Hanu Mladou a další.

Současná početná sestava (celkem 10 muzikantů) pod vedením kapelníka Antonína Kny je již opět pouze v mužském provedení a potkávají se zde muzikanti dvou generací. Kapela od prvopočátku hrála jak české verze zámořské country klasiky, tak domácí písničky a za celou dobu vyprodukovala řadu skvělých hitů ikdyž spoustu si „přinesl s sebou Michal Tučný od Greenhornů“. Za všechny snad Komedianti nestárnou, Dokud ještě žijem, Poslední kovboj, Červená řeka, Sundej z hodin závaží, Tam u nebeských bran, Modrý z džín, Líza a další. V repertoáru se za ta léta vystřídalo přes 200 písní.

Skupinu zakládali pánové Poláček, Turek, Brümer v prosinci roku 1967 a v zápětí se sestava rozrostla na šest členů (Šťáhlavský, Moucha, Stanko). Prvopočáteční název Greenes (1967) se v roce 1969 změnil na Bluegrass Hoppers, v roce 1972 se název rozšiřuje o Fešáky a od roku 1974 skupina vystupuje jen jako Fešáci a to až do dnešních dnů. Z původní zakládající sestavy ve skupině působí stále Jan Turek a Rober Moucha.

Fešáci ukončili své velké podzimní turné (koncerty v délce tří hodin zahrnovaly i řadu hostů) po celou dobu a i nadále je k mání jejich výroční CD a DVD. Tento výběr, sestavený fešáckým kapelníkem a producentem Antonínem Kny, shrnuje repertoár natočený v letech 1969 až 2012 a představuje u velkou manažerskou práci, neboť nahrávky za ta léta vznikaly u řady vydavatelství. 

Roky běží, Fešáci však hrají dále. Tak ať jim to hraje jako nyní co nejdéle!

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010