Poslouchat country znamená žít country . . .

European World of Bluegrass

25.05.2010 23:16

 Že je v naší zemičce bluegrass silně zakořeněn není nic nového. Máme bluegrassovou asociaci a v ní sdruženo velkou spoustu kapel, stačí jen nahlédnout. Pokud se někde bluegrassový hráči sejdou na jamu, jste vždy u vytržení. Zcela nenápadní muzikanti, které od ruhých odlišuje jen otlučené pouzdro jejich nástroje, když se ale sejdou a nástroje zazní , máte pocit, že jste mezi prvotřídními profesionály.

Každý ví co má hrát, sola si přebírají bez domluv a výkřiků, instrumentální zručnost je samozřejmostí. Když pak vidíte a slyšíte mladíka ještě v jinošském věku, jak na tu mandolinku střihá sola a prsty jen kmitají, kytarista bez zakolísání zahraje solo přes půl hmatníku a dobrista jen mimoděk rozezní dobro v úžasný rej tónů, máte chuť zahodit svůj nástroj a již jej nikdy nevydělávat z futrálu. A přitom z těchto lidiček čiší pokora a láska ke svému bluegrassu tak, jak jinde neuvidíte. Muzikanti nepotřebují pompézní gesta, jim stačí, že si spolu mohou zahrát.

Český bluegrass, to je špička v Evropě a asi nikde jinde nenajdete tolik prvotřídních kapel. Pravidelně se pak Češi utkávají v holandském Voorthuizenu (což je malé městečko cca 100 km od Amsterdamu) vždy na začátku jara na festivalu  European World of Bluegrass (EWOB), který pořádá Evropská bluegrassová asociace EBMA. Letost se konal od čtvrtka 13.5. do soboty 15.5.2010 za účasti 43 skupin ze Spojených států, České republiky, Slovenska, Německa, Maďarska, Holandska, Belgie, Itálie, Švýcarska, Francie, Finska, Švédska, Norska, Kanady a Irska.

V evropském bluegrassu je běžná mezinárodní spolupráce, kdy se v české skupině objeví slovenský houslista, v maďarské slovenský banjista, v holandské český mandolinista nebo ve slovenské švédský kytarista. Takže se dá říct, že od nás se zúčastnilo 12 skupin, což je z celkového počtu 43 kapel úctyhodné číslo.

Přehlídka je soutěžní, hlasujícími jsou sami účinkující muzikanti a vítěz letí na festival Mezinárodní bluegrassové asociace v Nashvillu jako oficiální evropský zástupce. Ale zajímavá není jen soutěž, získání přehledu, jak se hraje bluegrass v Evropě, nebo účast zajímavých amerických hostí, na festivalu se hraje a jamuje doslova na každém rohu.

V diváckém hlasování o nejoblíbenější kapelu obsadily první tři místa české skupiny SUNNY SIDE, BG CWRKOT a G-RUNS´N ROSES. Posledně jmenovaná skupina G-RUNS´N ROSES byla rovněž vyhlášena v anketě zúčastněných muzikantů jako nejlepší evropská skupina roku následovaná norskými EARLYBIRD STRINGBAND a belgickými RAWHIDE.

Ocenění Evropská skupina roku má pomoci v propagaci této skupiny v médiích. Dále má vítězná kapela jisté hraní na příštím ročníku EWOB a především je Evropskou bluegrassovou asociací vyslána do Spojených států, kolébky bluegrassu, kde vystoupí na podzim na setkání World of Bluegrass pořádané Mezinárodní bluegrassovou asociací v Nashville. Nejenom, že tam bude reprezentovat evropskou a českou bluegrassovou scénu, ale má i možnost navázat tam důležité nahrávací a koncertní kontrakty.

Takže kapele G-Runs´N Roses mnoho šťestí.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010