Poslouchat country znamená žít country . . .

Dva výběry z Porty 2009 - Porta 2009 Řevnice

19.10.2010 16:19

Dva výběry z Porty 2009

O aktivitách pořadatelů českého národního finále Porty, které probíhá vždy na konci června v Řevnicích u Prahy, je možno se seznámit jak na stránkách festivalu, tak i v konkrétních činech. Již na letošním portovním klání byla avizováno vydání dvou CD, které organizátoři pro příznivce festivalu připravili. Na CD najdete záznam z loňského ročníku Porty (26. – 28.6. 2009) a komplet obsahuje oficiálně vydané CD a pak bonusový disk, který pro novináře a rozhlasové stanice připravil jeden z pořadatelů Porty – Jiří Vondráček a to ve svém MMStudiu. O počinu jsme Vás již informovali zde.

Na oficiálně vydaném CD najdete především nahrávky hostů festivalu z tzv. Hodiny hvězd Porty, na bonusovém disku pro novináře a rádia pak výběr nahrávek od soutěžících kapel a písničkářů.

Oficiálně vydané album Porta 2009 Řevnice obsahuje 24 skladeb, které ukazují žánrovou pestrost současné Porty. Vedle folkových skladeb se zde nacházejí i dílka z oblasti bluegrassu či irské lidové hudby.

Z interpretů zde objevíte jak legendy žánru – Vojtu Kiďáka Tomáška, Jitku Vrbovou, Poutníky či známé Psychotrio (Janoušek – Lenk – Redl), tak např. Petra Kocmana, který v žánru country již patří mezi českou špičku, Věru Martinovou, ale i již vítěze festivalu skvělou Alibabu či kytaristu Zdeňka Hamříka, dále Stráníky, Asonanci, Strašlivou podívanou či brněnský Přístav.

Na CD je krásný duet Věry Martinové s Petrem Kocmanem, ale i již málo vystupující Zuzana Michnová, která zde zpívá svou píseň z repertoáru bývalé skupiny Marsyas  Země Bójů v doprovodu muzikantů Vondráček – Kocman – Berka – kteří se vtipně pojmenovali VoKoBere. Určitě zaujme duet – Jíšová, Martinová – Sedm mostů, Nezmaří Glory Mississippi či legendární Všechny cesty začínají k ránu v podání – Jíšová, Hlaváč, Žalman. Na CD jsou nahrávky řady seskupení interpretů, kteří by se jindy asi nesešli a tím je CD zcela unikátní.

Oficiální CD vydalo vydavatelství Akordplus a prodává se za 149 Kč zde, bonusový disk připravil pro novináře a rozhlasové stanice Jiří Vondráček.  Toto album představuje především mladé kapely a písničkáře, kteří se v loňském roce probojovali do finále Porty a opět se jedná o CD velmi pestré v zastoupení jednotlivých žánrů. Vedle trampských písní či písní z oblasti country zde nejdete šanson ale i folkrockové zastoupení. Kapely jsou známé či méně známé – Alibaba, Přece spolu, Panenka vyzutá a další. Na CD se nachází i raritka v podobě písně Veď mě dál cesto má v podání přímo poroty Porty. Jelikož se ale nejedná jen o přísné porotce, ale činné muzikanty je nahrávka zajímavým příspěvkem pro sběratele kuriozit.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010