Poslouchat country znamená žít country . . .

Dva regionální festivaly letos nebudou

06.06.2012 16:41

I když je akcí stále dost a jsou víkendy, kdy je složité si vybrat, přesto dvě z tradičních akcí regionu se letos nejspíše neuskuteční.

Tou první je Folk Na letním, festiválek, za kterým stál Aleš Quack Kubis a který loni byl již v sedmém vydání. Aleš je muzikant, kterého znám řadu let. Muzicíruje již dlouho, nejdříve Bluegrass Nova, nyní je členem olomouckého Domina či skupiny DC Vokal. Svůj příjemný tenor doprovází na kytaru a občas i na mandolinu.

Když se rozhodl pro pořádání festivalu, bylo to bráno jako další milá akce v regionu. Na několika ročnících jsem byl a vždy to bylo dost podobné. Krásný areál kulturního domu Na letním v Mariánském údolí (mezi Velkou Bystřicí a Hlubočkami), který svou sezonu mnohdy otvíral právě tímto festivalem (což s ohledem na vybavení areálu a jeho poloze a zachovalosti bylo s podivem) a mnohy byl i akcí poslední.

Místo hezké, areál velmi kvalitní, ale jaksi se nedostávalo lidí a to i v dobách, kdy krize necloumala naší peněženkou. Prostě toto místo neneslo svoji tradici a lidé z okolí  a místní nebyli moc zvyklí sem chodit. Takový krásný "pohrobek" doby minulé, kdy zde fungovala fabrika a lidí bylo dost.

Vybavuji si přesně asi jeho druhý nebo třetí ročník, kdy jsme přijeli na místo konání a Hlubočky na mne působily jak pověstné městečko z filmu Kmen Adromeda. Skoro po vymření, všude zavřeno a jediná otevřená hospoda byla prázdná, než se začala plnit stejnými fanoušky, jako jsem byl i já. Je pravda, že to byla polovina července, tedy vrchol dovolených, ale i tak . . .

Festival měl vždy dobrou dramaturgii, dobré zvukaře, samotný areál má vybavení pevnými lavičkami s odstupem a patřičným stupňováním – dobře vidíte i slyšíte, ale v prostoru pro cca 400 lidí se oněch 150 dost ztrácelo. Aleš se snažil festival udržet i za cenu prodělku, ale nakonec ho nejspíše ekonomika celé akce zavedla k myšlence festival letos nedělat. Prostě není-li pro koho hrát, nemá cenu ztrácet energii a vlastní peníze.

Přesto, že již nejspíše vše patří historii, nahlédněte do atmosféry a prostředí festivalu alespoň touto malou ukázkou.

Škoda, ale nedá se nic dělat. Jak to vypadalo ještě loni, rozhovor s Alešem vedl Míra Ošanec najdeš zde.

Tou druhou akcí je Bukavanský fesťák, který závěrem srpna organizoval Miloslav „Miki“ Šmída v Bukovanech u Olomouce. Na festivalu jsem nikdy nebyl, nemohu tedy posloužit bližšími informacemi. Pokud ale budete festival hledat v kalednáři pro rok 2012, nejspíše se již konání nedočkáte.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010