Poslouchat country znamená žít country . . .

Druhá Tráva a Cop

10.05.2012 11:26

Dvě kapely, veličiny a stálice na české hudební scéně, každá trochu jiná a přesto mají hodně společného. Bluegrassové nástrojové obsazení skupin (kytara, banjo, housle, mandolina, dobro, basa) a přesto obé klasický ortodoxní bluegrass nehrají, ale uchopili tuto muziku po svém a po svém ji interpretují.

Společná je snaha zpívat písně s českými texty a zpívat je i trochu jinak. Taktéž je společná velká muzikální vyzrálost jednotlivých členů kapely a především i jejich interpretační schopnosti. Členové obou sestav mají již hodně za sebou a přesto je stále baví hrát a podstupovat ty dennodenní štace po republice či světě a nést svoji kůži na trh s tím, že mnohdy něvědí, co je čeká za publikum a v jakém počtu.

Společný je i fakt, že obé kapely mají svou postavu leadera skupiny a hlavního zpěváka. U Druhé trávy je to Robert Křesťan u Copu především Míša Leicht, věkově si taktéž blízcí. V čem se tito dva pánové výrazně liší je jen moderování kapely. Zatím co Míša Leicht je starý rutinér, provokatér a vypraveč (pamatuji koncerty COpu, kdy vyprávěním příhod z hraní v Rusku Míša Leicht naplnil 40 % stopáže koncertu a přesto to lidem vůbec nevadilo) s velkým zkušenostmi i za moderátorským mikrofonem, Robert Křesťan se omezí na své prosté - děkuji, či jen, zpíval Robert Křesťan, mnohdy ještě do posledních dozvuků dohrané skladby, což mne osobně někdy dost vadí, ale to je tak jediné, co se dá z mého pohledu Robertovi vytknout. A ještě jedna podobnost. Pokud po dvou pivech narazíte na dobristu Copu Petra Slámu a nemáte nasazeny své brýle, pak si ho můžete lehce splést s Robertem Křesťanem, jejich typologická podobnost je zřejmá a náhodné návštěvníky již několikrát zmátla.

Dát tyhle dvě kapely dohromady se tedy jistě přímo nabízelo a taktéž se to podařilo zrealizovat. Tuším že dva tři roky zpět odehrála DT a COP serii předvánočních koncertů na společném turné, kdy jedna kapela hrála písně druhé, na podiu pak v závěru hrály obě tělesa. V tradici se pokračovalo za rok a i dneska najdeme řadu koncertů, kde se DT s Copem potkávají v jednom dni na jednom podiu. Není to zas tak velká záhada – neb obě dvě kapely mají stejného managera – Davida Němečka, a tak proč na BG akci nenabídnout obé. A David jako bývalý člen bývalé skupiny Drive či slovenské slovutné sestavy má jistě dost zkušeností a kontaktů, jeho muzikanstká klientela nakonec mluví sama za sebe.

A diváky je to s radostí kvitováno. I letos již společně odehrály několik koncertů a pokud se podíváte na dramaturgii mnohých festivalů či obráceně na seznamy koncertů, které mají kapely naplánovány, najdete zde hodně společných míst. Mne osobně to hodně těší, neb obě dvě kapely mám rád, takže je vždy rád uvidím a uslyším.

Copáci či DT se taktéž potkávají s třetí podobnou legendou – Poutníky, kde Robert Křesťan nakonec řadu let působil a napsal zde pár svých nezapomenutelných pecek.

Reportáž Lilky Pavlak z jednoho takového koncertu v Brně si stojí za to přečíst, můžete si udělat udělat obrázek o atmosféře takového hraní.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010