Poslouchat country znamená žít country . . .

Donovan Phillips Leitch

12.05.2010 19:49

Dneska vyšla na spřáteleném webu www.folktime.cz velmi pěkná reportáž Tomáše Pohla k tomuto skvělému skotskému písničkáři. Jelikož hrajeme jeho píseň Catch the Wind pod názvem Žlutý listí, mohla by Vás tato reportáž zajímat. A protože ne všichni možná na tuto reportáž narazíte, dovolím si ji zde uvést v nezměněném provedení - tak jak ji Tomáš Pohl napsal.

Někdy v roce 1968 zněla na nádvoří v Platýzu či na Karlově mostě píseň o tom, že se narodil Ježíšek, v podání Jaroslava Hutky. Tehdy jsem netušil, že v originálu má název Catch the Wind (Chyť vítr) a byla prvním úspěchem kudrnatého skotského kluka s nosem maličko nahoru, který nosil rád čapku se štítkem.
Ten kluk se jmenuje  a narodil se 10. května 1946 v Maryhillu ve Skotsku. Jako dítě onemocněl obrnou, strašlivou nemocí, na níž se podařilo později objevit lék a téměř vymizela. Nemoc se u malého Skota podařilo sice vyléčit, ale následkem nemoci kulhá. Když bylo Donovanovi 10 let, rodina se stěhovala do Little Berkmasteadu, blízko Hertfordu v Anglii.
Donovanova rodina měla ráda skotskou a anglickou folkovou hudbu a Donovan začal hrát ve 14 letech na kytaru. V 18 letech cestoval po

 

Anglii s telem Gypsym Davem a seDonovan Phillips Leitchtkal se se svým kytarovým guru Macem MacLeodem a začal hrát na ulici. Ve stejném roce nahrál na magnetofonový pásek deset svých písní jako demosnímek. Obsahoval i jeho pozdější první velký hit Catch the Wind. Vydal svou první single desku, na níž je kromě Catch the Wind i píseň Josie. V té době začal být Donovan srovnáván s Bobem Dylanem. Je mimo vší pochybnost, že oba, a nejen je, ovlivnil Woody Guthrie. Tisk Donovana označoval „Dylanův klon“. V roce 1965 se oba poprvé setkali v hotelu Savoy v Londýně. Setkání je zachyceno v zajímavém dokumentu Don´t Look Back (Zpátky se neohlížej) a Dylan prohlásil o Donovanovi: „Mně se líbí, je to fajn kluk.“ V době natáčení demosnímků se Donovan setkal se svou životní láskou a inspirací několika písní, Lindou Lawrencovou, s níž se oženil v roce 1970. Píseň Sunshine Superman je o jeho veliké lásce.
Dylan ve své písni s názvem Talking World War Three blues Donovana jmenuje, ale jak sám řekl obecenstvu, které se šklebilo, myslel to jen jako přátelský žert.
Stejně jako u Dylana, tak i u ostatních mladých hudebníků, nebylo a není možné, aby se prosadili bez manažerů. Schopný manažer dokáže prosadit i osobu, která není osobností, pokud volí správnou cílovou skupinu posluchačů a objeví i díru na trhu. Šedesátá léta minulého století byla postupně opojena písničkáři. Navíc si publikum přálo, aby je písničkáři oslovili a řešili problémy, které je trápily. Ve srovnání se současností se mi však ta bájná šedesátá léta zdají slunečná a romantická.
Donovan se setkal a spolupracoval s Aschleym Kozakem, který pracoval pro Briana Epsteina, kterému se říkalo „Pátý Beatle“. Kozak pak seznámil Donovana s americkým manažerem Allenem Kleinem (organizoval například turné Beatles v USA) a ten mu představil Mickieho Mosta. Mickie Most proslavil například skupinu The Animals. Spolupráce s Mostem znamenala snad nejslavnější éru Donovanova života. U některých tehdejších nahrávek spolupracoval s Donovanem například i Jimmy Page, budoucí hvězda Led Zeppelin.

Donovan v té době, tj. ve druhé polovině šedesátých let, pomalu opouští vliv Guthrieho a je ovlivňován blues, jazzem a dále i zvukem West Coast, zejména skupinami Jefferson Airplane a The Grateful Dead.

Doba není jen slunečná, ale přináší i právní spory ohledně nahrávacích práv. Donovan je v té době na turné v USA. Spory jsou ale vyřešeny, smlouvy v USA podepsány a album Sunshine Superman se v USA stává zlatou deskou, protože se jí prodá přes jeden a půl milionu. Píseň The Fat Angel věnoval Donovan „Mámě“ Cass Eliotové ze skupiny Mamas and Papas.

V prosinci 1966 Donovan vydává singl Mellow Yellow s vokálem kamaráda Paula McCartneye. Pamětníci ji znají jako Motejl Modrejl v podání Václava Neckáře. Text obsahuje například výraz Elektricity Banana, což podle Donovanova vysvětlení měl být vibrátor. V USA se deska prodala v milionovém nákladu.

V roce 1967 Donovan koncertuje v londýnské Albert Hall a pracuje na dvojalbu. V témže roce hostuje ve studiu Abbey Road spolu s dalšími, například se symfonickým orchestrem ve slavném finále skladby A Day in the Life na LP Sgt. Pepper ´s Lonely Hearts Club Band.

Šedesátá léta minulého století jsou spojena i s hnutím Hippies a tedy i s drogami. Rovněž Donovan drogy užíval, zejména kouřil marihuanu. V polovině roku 1966 byl zatčen za držení drog. Stejně jako u Beatles se i u Donovana traduje, že jeho některé písně bylo vytvořeny pod vlivem LSD, například Epistle to Dippy (Dopis Dippymu). Problém s drogami zabránil Donovanovi zúčastnit se v roce 1967 slavného festivalu Monterey.

Donovan vydává další alba a je ovlivněn nejen „Flower Power“, ale stejně jako Beatles a jiní, i východní indickou filozofií.

V roce 1967 složil Donovan několik písní do filmu Kena Loache Poor Cow a na B straně titulní písně z filmu s názvem Poor Love se objevila i u nás známá píseň Jennifer Juniper inspirovaná sestrou George Harrisona, Jenny. U nás známe píseň jako Čaroděj dobroděj, opět zpívanou Václavem Neckářem.

V roce 1968 podnikl Donovan cestu do Indie spolu s ostatními umělci, kteří chtějí meditovat pod vedením Mahariši Maheš Jongiho. Je otázkou, nakolik byl tento životní styl snobismem, ale jisté je, že Donovanův styl hry na kytaru, včetně stylu „tesařská sekyra“, ovlivnil McCartenyho a Lennona a lze jej slyšet například v písní Nature ś Mother Son.

V roce 1968 je natočena známá píseň Hurdy Gurdy Man (Kolovrátkář). Název je inspirován kapelou Mac Mac Leoda se stejným názvem. Píseň nese prvky psychedelic soundu, v té době módního.

V roce 1971 vychází další, i u nás známý singl, Laléna, česky zpívaný Jiřím Vondráčkem. Součástí Donovanovy tvorby jsou i písně pro děti, obsažené například na LP z roku 1971 HMS Donovan. Počátkem sedmdesátých let se i u nás promítala americká komedie s názvem Jestliže je úterý, musíme být v Belgii s Donovanovou hudbou.

V roce 1969 vychází, opět jako B strana singlu, slavná píseň Atlantis, pětiminutová skladba o bájné Atlantidě a krásným Dylanovým recitativem.

Donovan se po plodném období rozchází s Mostem a pomalu ustupuje se slávy. Nepřestává ale tvořit, a stále vydává desky. V roce 2005 vydal svůj životopis názvem Hurdy – Gurdy Man. V roce 2003 obdržel čestný doktorát Univerzity v Hertfordshiru. V současnosti Donovan stále koncertuje a připravuje nové album s názvem Ritual Groove.

Jiří Vondrák ve svém cyklu básníci Evropy nemohl vynechat Donovana a navštívil jej ve jeho venkovském sídle. Jak již to u velkých osobností bývá, choval se Donovan naprosto přirozeně, vzal do ruky kytaru a zazpíval své staré, ale stále krásné písně.
Donovan ovlivnil řadu muzikantů a nejen je. Při křtu nové desky Honzy Řepky zazněl i Honzův český text geniálně jednoduché písně Colours. Poezie a schopnost vyjádřit fantazii nemá hranice a nemá jediný jazyk. Donovanovy písně přežijí autora a budou znít i v dalších stoletích. Víc si žádný autor na světě přát nemůže. Pane Donovane Philipps Leitchi, přeji Vám k Vašim narozeninám vše nejlepší a moc Vám za vše děkuji i jménem všech vašich českých fanoušků.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010