Poslouchat country znamená žít country . . .

Další informace kolem soutěže o Krtky z letošní Zahrady

19.07.2010 07:53

Průběh zahradní soutěže kapel a písničkářů o keramického hmyzožravce se v posledních letech ustálil na modelu dvou bloků probíhajících ve dvou dnech. V každém z nich se představilo devět skupin a tři písničkáři. Tentokrát se porozhlédneme po kapelách. Rozpačitá sobota a nabitá neděle.

První soutěžní klání bohužel narazilo na ne nejlépe zvolenou dramaturgii. Nějak se ty folklóry, folklórky a folklórečky hromadily jeden za druhým. Zato neděle stála za poslech od prvního do posledního tónu.

Pár postřehů o některých účinkujících:

První den nade všemi čněla skupina Zhasni. Inteligentní nepodbízivý folk psaný dvěma výbornými autory. V onom ne příliš ideálně poskládaném bloku předvedli, jak také lze lidovou nebo spíše pseudolidovou písničku uchopit bez jakéhokoliv znásilnění a nadbytečných aranží. A skláním se před diváky, kteří tu poctivost a jeden z nejlepších pódiových výkonů v soutěži poznali a ocenili.

 

Bujabéza – takřka místní uskupení se od loňska zlepšilo, nicméně mne ten pódiový lidový nářez nějak míjí. Cítím ty písničky poněkud jinak. A Čechomor máme jen jeden, koňů se (aspoň některých) taky bojím a polívku mám nejraděj bramboračku.

6 tet – „Přeletky“ s kapelou za zády, jak jsem odposlechl v davu. K člověčímu a hravému projevu „přeletčímu“ ještě chybí urazit kus cesty. Poslech to byl každopádně z těch příjemnějších.

Poněkud zklamali Ogari. Snad příliš akademičnosti velmi zkušených a ostřílených muzikantů se zcela míjelo s publikem.

V sobotu koncert zavírala folk-rocková Esence. Předvídal jsem jim Krtka, nakonec zůstali těsně za stupni vítězů. Dva vynikající texty, podpořené šlapající muzikou a zkušenostmi odjinud. O skupině ještě bude určitě slyšet.

Nedělní ráno zahajovalo Bodlo. Předvedli jeden z nejlepších svých výkonů jakožto jediná kapela v soutěži, která se vzdáleně blíží, nebo spíš v jejich případě vzdaluje od „modrotravní“ muziky. Pokud by hráli později, jistě by se to odrazilo na lepším umístění.

Brněnský Přístav – nemůžu nepochválit jedinou trampskou muziku, která v soutěži zazněla. I když vytáhnout brněnskou trampskou hymnu (Pahorky) a Wabiho Ryvolu bylo asi dost odvážné. Výborné muzikantsky, výborné vokály, jen mi chyběla troška onoho nedefinovatelného člověčího trampského rozměru.

Šlapající Irsko na Zahradě boduje už řadu let. Podá-li kapela takový výkon jako Shivers pak nelze než konstatovat, že se jedná o vítězství vskutku na místě.

Hluboké nedorozumění doplatilo na nepřítomnost takřka již rodící zpěvačky, byť ji v jedné písničce částečně zastoupila Lucka Cíchová. Skupina dozrála. Trampfolkové příjemno.

Velkým překvapením, nejpříjemnějším mezi kapelami, se stalo vystoupení skupiny Hluční sousedé. Zpěvačka s nádhernou barvou hlasu, hloubkami které berou dech a rozsahem až z toho běhají mravenci po zádech. Škoda jen, že si francouzské texty většina z nás nemůže plně vychutnat. Velezasloužený Krtek.

Pestrá všehochuť žánrů, lepší výkony druhého dne, tak přece jen vytvořily příznivý obraz o letošním „krtčím“ soutěžení. Na druhou stranu o to složitější byl výběr oproti dni prvnímu.

To vše se ovšem netýkalo písničkářů, o těch něco více v dalším článku.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010