Poslouchat country znamená žít country . . .

Dál plyne čas

05.11.2010 08:57

Další milý počin mých vrstevníků, Marianovi a jejich Klíč vydává reedici svých starých písní. Kapela již přes osm let nekoncertuje a kdyby tomu tak bylo, tak by letos slavili 28 výročí vzniku. Tak se v roce 2002 rozloučila vánočním koncertem a tím ukončila svoji činnost.

Možnost vydat své staré písně znovu, kterou Jardovi Marianovi nabídlo vydavatelství Univesral Music kapela využila a tak se na trhu objevuje další reedice.

Na novém CD se nachází 50 písní, jedná se z velké většiny o autorská díla kapely Klíč - jedná se o souhrn všech tří prvních CD, která kapela vydala (…omnia vincit amor, Větrné mlýny a Karneval canzonett)

 

A k novému dvojalbu ještě jedna "technická" poznámka - všechny skladby na dvojCD jsou sice původní (ještě "analogově" pořízené) nahrávky, ale všechny prošly před vydáním na tomto dvojalbu pečlivým a technicky velmi náročným "autorským" remasteringem, který ve svém nahrávacím studiu provedl jejich většinový autor, aranžér i interpret Jarda Marian. Písně byly – díky dnes dostupným digitálním technologiím – zvukově výrazně pročištěny (především skladby z prvního alba z roku 1993) a upraveny tak, aby se co nejvíce přiblížily současným zvukovým standardům. A navíc - do původního záznamu některých písní bylo dodatečně i něco přidáno – tu a tam je dotočen zvuk hudebních nástrojů, které v době, kdy původní nahrávky vznikaly, ještě neměl Klíč k dispozici (krumhorn, šalmaj, kornamusa …), a v několika případech byly doplněny - a tím i zvukově obohaceny – i původni pěvecké výkony kapely. A sluší se dodat, že všechny provedené úpravy nahrávkám značně prospěly a výsledek zní až překvapivě dobře.

 

A ačkoli je mezi námi mnoho takových, kteří by s velkou radostí uvítali, kdyby Klíč začal znovu koncertovat, musíme, bohužel, citovat slova Jardy Mariana, který je pevně přesvědčen o tom, že k obnovení koncertní činnosti skupiny Klíč už opravdu nedojde. Ale možná mnohé potěší alespoň zpráva o tom, že - na základě opakujících se proseb ze strany pořadatelů i diváků - se Jarda s jeho ženou Pavlou Marianovou (tedy pouze ve velmi komorním obsazení) v poslední době na koncertní pódia s původními písničkami skupiny Klíč občas vracejí a tak máme možnost jejich "historizující" tvorbu si opět "živě" poslechnout.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010