Poslouchat country znamená žít country . . .

Country, country, country . . .

15.08.2013 12:37

Ikdyž se zde dočítáte hlavně o akcích, které se chystají a nebo se odehrály a nebo příspěvky na všeobecná žánrová témata, dneska trochu odbočím. V krátkém časové sledu jsem narazil a potěšeně „konzumoval“ materiály, na které si dovolím upozornit i Vás, neboť s žánrem country přímo souvisí.

Jedná se o knihy, film a seriál, vše odráží život muzikantský, který protagonisté prožívají jako interpreti country. Předně je to oskarový film Crazy Heart (Bláznivé srdce) popisující život country muzikanta Bada Blakea v dobách, kdy se hudba, nosiče a koncerty prodávaly a prezentovaly úplně v jiném nastavení. Film i kniha popisuje prostředí z poloviny sedmdesátých let minulého století a je to zajímavé srovnání s tím, co se v hudebním businessu děje dnes.

Film i kniha stojí za přečtení, film se proslavil svojí nominací a posléze oceněním dvěma Oscary, kniha, byť byla napsána již v roce 1987 se dočkala svého českého vydání až v roce 2011 a není moc známa. Řekl bych, že zatím co ve filmu dominuje především herecký výkon Jeffa Bridgese, kniha pana Thomase Cobba je mnohem lepší výpovědí o životě a muzicírování, určitě na mne výpoveď knižní zapůsobila více, než filmové zpracování, ve kterém se ale objevuje spousta krásných country melodií, jejichž provedení spíše odráží současnost, než období poloviny sedmdesátých let. Ale to může být vlastně přínosem.    

Druhou knihou, tentokrát velmi aktuální, je dílko Jefferyho Deavera Tvůj stín. Zatím co v Bláznivém srdci se pohybujeme ve světe LP a SP desek, magnetofonových kazet a promo akcí k prodeji nosičů, je Tvůj stín plným odrazem současného hudebního show businessu, který se vlastně vrací tam, odkud kdysi před řadou desetiletí začínal. Na toto téma připravuji úvahu, brzy si ji budete moci přečíst (kam kráčí hudební byznys . . . a neb malé zamyšlení na velkým obchodem).

A opět se pohybujeme v prostředí country. Hlavní hrdinkou je country zpěvačka Kayleigh Townoová, mladá nadějná autorka, skladatelka a interpretka, která žije plně v současnosti (kniha byla napsána v roce 2012) a odráží situaci na coutry scéně v Americe více než důkladně. Uvážíme-li, že autorem knihy je světoznámý spisovatel, který se proslavil svými krimi trihlery, jenž mnohé byly zfilmovány, pak Tvůj stín je přesně takovýmto odrazem doby, přečtením knihy uspokojíte jak své potřeby zábavy, tak poučení.

Posledním počinem a to poměrně rozsáhlým je nový americký seriál Nashville, který má zatím za sebou první serii a 21 epizod, rok zpracování a vysílání byl na přelomu roku 2012 – 2013, takže vlastně žhavá novinka. Seriál sice v Česku ještě vysílán nebyl, ale způsobil již velký ohlas a je běžně ke stažení na spoustě serverů a to včetně českých titulků, které jsou do materiálu přímo vkopírovány (můžete si ale stáhnout i bez titulkovou verzi a titulky popř. doplnit z jiného zdroje).

Tento seriál, ač seriálovým typem moc nejsem, mne zaujal. Opět odráží hudební country branži, život muzikantů a jejich radosti či trable. Zazní zde současná americká country, serál má štávu a krásné prostředí. Jen doporučuji sledovat, můžete si udělat krásný obrázek, jak to v hudebním businessu dneska funguje a to vše v žánrovém prostřední se skvělou muzikou, hereckými výkony a krásnými exteriéry Nashvillu.

Tak jen do toho, ať jste dostatečně country . . . 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010