Poslouchat country znamená žít country . . .

Bedna od whisky

04.05.2010 15:47

Při vzpomínce na Ryvoly se mne vybavila jedna epizoda, kterou Miki vyprávěl a to story kolem jeho asi nejpopulárnější písně Bedna od whisky.

Jak Miki sám říká, píseň ho napadla při cestě z práce domů, z Prahy na Kladno kolem roku 1968. Doma ji napsal a zaznamenal. Prvním kritikem se mu stal starší bratr Wabi, kterého píseň nijak nenadchla.

Ale jak tomu někdy náhoda chce, když bratři Ryvolové točili své SP v hudebním studiu v Českých Budějovicích vznikla potřeba nějakého hudebního zákusku. Tak dali Bednu a je pravdou, že údajně samotným se jim to moc nelíbilo. Ale zvukař pan Vaverka jakoby tušil budoucí hit nechal bratry odpočinou a udělali další nahrávky včetně pověstného výkřiku škrceného člověka, jehož autorem je Wabi. Patřičné nahalení najednou navodilo tu správnou atmosféru. Bedna byla na světě a začala se lavinovitě šířit.

Já sám si vzpomínám, že jsem Bednu od whisky slyšel poprvé někdy kolem roku 1970, když nám ji hrál kamarád po té, co ji dotáhl od někud z vandru. Kdo to byli Ryvolové jsme tehdy neměli vůbec ponětí, píseň jsem měli, líbila se a tudíž se hrála.

Dnes se stala píseň téměř legendární. Do těchto dnů existuje údajně 27 verzí písní Bedny od whisky - jednu verzi natočily Vanastovi Vjecy, další Bambini di Praga, Kolínský symfonický orchestr ji předvedl ve swingové úpravě, Bednu ale nahráli např. Maxim Turbulenc či Pes Filipes a jeho Country Disco Team, či Hurvínek zpívá country.

Píseň byla přeložena do sloveštiny, do brněnského Hantecu - což zpívá Bokomara, existuje v Esperantu, jako verze pro počítačové šílence, či jako zpověď estébáka a nebo jako telefonní vyzvánění.

Sám Miki se nechal slyšet, že vážně uvažuje o tom připravit samotné CD, které by obsahovalo je tuto píseň ve všech možných verzích.

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010