Poslouchat country znamená žít country . . .

Beatles v bluesové úpravě

14.09.2010 22:19

 

V aktuálním vydání pořadu Slyšte, lidé! se Milan Tesař věnoval písním skupiny Beatles v bluesových úpravách . . .  k tomuto počinu sám napsal . . .  cituji

Sami Beatles se sice ve své tvorbě blues několikrát dotkli, avšak nás zajímala zpracování především amerických interpretů z posledních deseti let. Představili jsme si například dvě alba natočená v Memphisu, dále takzvané Bluesové bílé album a v jednom případě jsme zamířili i do střední Evropy – s albem Petra Lipy Beatles in Blues. Pořad si můžete poslechnout v repríze v úterý 15. září od 16.55 a najdete jej takév našem Audioarchivu.

Natáčet Beatles jako blues není nic nového. Poslechněte si například nahrávku Evy Olmerové ze 70. let Tvou lásku, což není nic jiného než úprava bluesové skladby skupiny Beatles Oh Darling. My si však v pořadu Beatles na dvanáct představujeme několik projektů z posledních 10 let, které se na bluesové úpravy Beatles přímo specializovaly.

V roce 2005 vznikla u nezávislého bluesového vydavatelství Inside Sounds v Memphisu kompilace Fried Glass Onion s podtitulem Memphis se potkává s Beatles. Album obsahuje 14 písní od slavné liverpoolské čtveřice v podání současných memphiských interpretů. Prakticky ihned na ně navíc navázal druhý díl s dalšími podobně laděnými skladbami.

O tři roky dříve vzniklo jiné CD, na kterém bluesoví umělci hrají Beatles – The Blues White Album. Vyšlo u společnosti Telarc a objevují se na něm opravdové špičky tohoto žánru.

Další zajímavou úpravu písně od Beatles najdeme na albu Rhythm & Blues britského Orchestru Joolse Hollanda. Tento kapelník, skladatel, zpěvák a pianista soustředil v roce 2001 do studia přes dvacet hostů zvučných jmen. Natáčení se zúčastnila například poprocková kapela Stereophonics, David Gilmour ze skupiny Pink Floyd, Steve Winwood a dokonce zde slyšíme George Harrisona, pro kterého byla práce na tomto albu jednou z posledních aktivit před jeho smrtí. Bluesovou skladbu Revolution, kterou John Lennon napsal jako reakci na válku ve Vietnamu, spolu s bigbandem Joolse Hollanda hrají právě Stereophonics.

A v roce 2002 natočil slovenský zpěvák Peter Lipa album Beatles In Blue(s), které obsahuje spíše úpravy jazzrockové, avšak i ono s tématem tohoto pořadu souvisí.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010