Poslouchat country znamená žít country . . .

Amfolk fest – festival na konci světa – 28.07.2012

30.06.2012 10:43

Francova Lhota a Pulčínské skály, kdysi střed republiky a výspa před přechodem na Slovensko, dneska v podstatě hluboké pohraničí, kde na Slovensko je to opravdu „pár metrů“.

Přesto se zde již po sedmnácté uskuteční Amfolkfest, který zde neúnavně místní nadšenci konají vzdor tomu, že na Pulčíně končí cesta a jinak než autem se zde vlastně nedostanete. Samozřejmě to jde i nakolech či pěšky, ale jelikož do Pulčína musíte vždy do kopce, volí tuto alternativu jen ti nejortodoxnější.

Pulčín – to je vedle festivalu i krásná přírodní lokalita Pulčínských skal, vyhlášená hospůdka u Wiliho a dnes i Amfolkfest, který vždy končí první prázdninový měsíc. Loni bylo počasí uplakané, uvidíme jak letos.

Na Pulčíně hrála spousta celebrit, jamování až do rána, ať již v areálu festivalu či v hospodě u Wiliho je pověstné. Přesto i zde se krize a nedostatek financí podepsaly, a tak poslední roky zde vystupují především celebrity regionu.

Původní název festivalu je vlastně zkratkou slov amatérský folkový festival. Muzikanti se možná za profesionály nepovažují, avšak o to více jsou jejich výkony oceňovány potleskem návštěvníků.

A co se chystá na letošní ročník? V Mailu skončila pozvánka od Endy Rohlenové, tak je část z ní dále cituji . . .

Již po sedmnácté se malá osada Pulčín promění ve festivalový svatostánek. Tradiční Amfolkfest neboli „Malý festival na konci světa“ zde bude v sobotu 28. července hostit oblíbené české i slovenské kapely a písničkáře.

V nabitém programu si každý milovník folku najde to „své“. Vystoupí například písničkář René Souček a Pavel Strnka, Čadi, Yantar,  Blue Stones a valašský trojboj v podání kapel Veselá Bída, Dareband a tria Žamboši. Každý rok si ze Slovenska najde cestu kapela Jasoň, bez které by se festival už neobešel. Jako hlavním host vystoupí revival kapela Petr Kalandra Memomory band. Na závěr čeká všechny návštěvníky oblíbený country bál v podání kapely Country Míza.

Výběr kapel hraje klíčovou roli pro každý festival, avšak jedinečnost Amfolkfestu se pojí i s nádhernou krajinou Pulčínských skal a přátelskou až rodinou atmosférou. Hlavní pořadatelka Eva Endy Rohlenová doplňuje: „Náš festival děláme již mnoho let s téměř stejnými pořadateli, z nichž se za tu dobu stali dobří přátelé. To se vždy na celkové atmosféře festivalu pozná, pak mohou být tropická vedra nebo bouřky a vše zvládneme.“

Festivalové dění, které počet obyvatel z původních cca 80 lidí mnohdy zpětinásobí, vypadá jako velká zahradní párty. V zrekonstruovaných prostorách místního Informačního centra a v přilehlé zahradě tepe srdce festivalu, který je oblíbený všemi věkovými skupinami. Děti se také nenudí, zajímavý program pro ně zajišťuje Rodinné a mateřské centrum Sluníčko. Stanování je opět možné na romantickém tábořišti u skal, nebo blíže k centru dění na louce u restaurace U Williho.

Hudba, přátelé, kafe do hrnku, medovina do kalíšku, kyselice, špekáčky, léto a vše ostatní, co k festivalu patří, vás čeká na Amfolkfestu. Sbalte stan, děti, čtyřnohé miláčky a přijeďte poslední červencovou sobotu. Nebo nejlépe už v pátek odpoledne, zasvěcení vědí, že večer před festivalem stojí za to!

Všem zájemcům mohu doporučit i webové stránky festivalu – zde.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010