Poslouchat country znamená žít country . . .

Agi je Heny, Heny je Martina Orthová

14.06.2012 09:36

S Heny jsem se setkal v době, kdy Heny ještě byla Agi – asi teď přemýšlíte, co jsem tím myslel. No píseň Heny – Wabiho Ryvoly, ke které vyjímečně napsal text Jaroslav Křížek, znám a zpívám již spoustu let a tak Heny vlastně znám.

Jak známo, skupin, které si nastudováním a pozdější interpretací Ryvolovek „udělaly“ jméno je také několik, jednu z těch pozdějších – Pekaringo jsem poznal až na festivalu ve Skaličce, který se koná začátkem září – Skalička u Hranic na Moravě, několik let zpět.

Zajímavé na skupině je to, že je to skupina slovenská, která hraje české Ryvolovky jako svůj hlavní trend. Písně zná a válí jednu za druhou. Sem tam se v repertoáru objeví i autorská píseň Martiny Orthové, která s kapelou spolupracuje od roku 2006.

Předpoklady pro vznik samotné skupiny vznikly na podzim roku 2003. To se Pedro (Peter Benča – 1963) přes Terryho (Ivana Zemana) seznamuje s  Dušanem Pavlíkem – Ringem(1947) a Kalim – Vladimírem Hässlerem (1964) a ještě později Gombíkem (Ján Kubala - 1959) a název Pe–Ka–Rin-Go je na světě.

Oficiální datum založení je 21. listopadu 2003, s místem „narození“ Ivanka při Dunaji, to ještě v kapele byl i dorost – Lucie – Pedrova dcera (1992) a Ado – Adrian Juráček (1988).

Kapela se zúčastňuje řady akcí trampské písně (Horní Jelení, Skalička), odbyla si i křest na Ford Hazardu – útočišti Ryvolů a T.O. Zlatý Klíč. Lucie ale z kapely později odchází a tak se dostává na řadu Agi, kterou si Pedro vytipoval na jednom společném hraní na podzim roku 2006.

Martina Orthová (1972) tak od Pedra dostává lano a od roku 2006 se skupinou spolupracuje. No a z Agi se stává Heny (asi, aby to bylo Ryvolovsky původní) a tak od roku 2007 začíná kapela hrát vedle Ryvolovek i písně Heny.

Ale v roce 2008 se personální změny nevyhnuly, zůstává zakládající trojice + Heny a hra a vývoj se usazuje na tomto složení. Pekaringo vydává své první CD, které je složenou z písní bratří Ryvolů a písní Heny + jedna Falladova věc. Heny je však také písničkářkou, která vystupuje sama za sebe a se svými písněmi. V současnosti se s ní můžete potkat jak samostatně, tak i se skupinou Pekaringo.

Tolik stručně kolem skupiny a Heny. A proč tolik slov kolem Heny? No přiznám se, že jsem se s ní potkal několikrát na webu i na hraní a byla pro mne tak trochu záhada. Kdo to je a odkud se vzala. Tak jsem si podal sám sobě a i Vám malé vysvětlení.

Heny má úzké vazby na kapelu Madam (viz příspěvek předchozích dnů), kterým na jejich nové CD (2011) věnovala svou píseň Přítel (původně sice pro Madam píseň napsaná nebyla, ale líbila se jim natolik, že Heny píseň kapele věnovala), ale potkat jste se s ní mohli i v uplynulém víkendu na Regi banju (nebyl jsem, a tak nevím, zda-li nakonec dorazila, ale info bylo, že bude).

A jak to hraje Heny s Pedrem bez aparátu a jen tak u ohně, můžete shlédnout zde, ale Pekaringo hraje i se samotným Miki Ryvolou – Tunel jménem čas a jak Heny zvládá češtinu – mrkni sem.

A kde potkáte Pekaringo či Heny nejdříve – asi na Stupavském širáku, vy co touláte po festivalech a vy co se touláte po přírodě možná na některém z výročních ohňů té či oné T.O. 

A zde je Martina (ta v tom námořnickém triku) společně s Evou Šichovou (skupina Madam)

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010