Poslouchat country znamená žít country . . .

Advent v rytmu bluegrassu

21.12.2011 18:07

Reportáž Vlaďky Provazníkové z Bluegrass Adventu, který se konal 03.12.2011 v Kralupech nad Vltavou přináším ve znění, jak byla publikována, dále tedy jen cituji  . ..

„Přehlídka špiček českého bluegrassu“ – tato slova opakovaně zazněla z úst mnoha muzikantů v průběhu čtrnáctého ročníku hudebního festivalu Bluegrass Advent, který se konal v první prosincovou sobotu ve velkém sále Kulturního domu Vltava v Kralupech nad Vltavou.  Oblíbený festival pořádá Kralupské hudební sdružení ve spolupráci s Kulturním a společenským střediskem v Kralupech a za podpory města. Dříve dlouhý výčet sponzorů byl tentokrát vyčerpán a je obdivuhodné, že akce se těší velkému zájmu v době krize nejenom na poli kulturním.

Program zahájilo ve tři hodiny odpoledne nové sdružení kolem kralupského muzikanta Vojty Pečeného. Jmenují se Mr. Indian Band a mandolinistu Pečeného doprovází Vratislav Hůla (kytara), Jirka Klement (banjo), Mirek Fiedler (baskytara) a Jirka Bílek (housle). Skupina Album není žádným nováčkem na české bluegrassové scéně. Hrají od roku 1987, v Kralupech byli už potřetí. Svoji premiéru na kralupské scéně odehrála kapela  Abalone, která vznikla v minulém roce a hraje moderní bluegrass v sestavě: Jirka Bok (kytara), Lukáš Mayer (banjo, ex-Nová Sekce), Darek Houška (dobro), Pepa Plecitý (kontrabas) a Michal Košík (mandolína).  Po osmi letech se na festival vrátila Dřevěná Tráva. Kapela, která vznikla v roce 1998, hraje tradiční bluegrass v obsazení kytara, mandolína, kontrabas, housle a banjo, muzikanti zpívají na jeden mikrofon. Na kralupském festivalu se pohybovali všichni současní, ale i bývalí členové Nové Sekce, ať už v roli fotografa, muzikanta v jiné kapele nebo v roli moderátora, kterou zastával Marek Špek Dráb. Nová Sekce patří téměř k pravidelným hostům festivalu, v současnosti se zakládajícími členy Tomášem Tichým a Ivanem Preislerem hraje kytarista Honza Hašek a banjista Pavel Zícha. V četnosti vystoupení v Kralupech předčí Novou Sekci pouze Petr Kůs a Fámy, kteří sklízí mohutný aplaus. G-Runs´n Roses je bluegrssové seskupení kolem sympatického Holanďana Ralpha Shuta, s kterým dále hraje Milan Marek (mandolína), Michal Wawrzyczek (banjo), Tomáš Kubín (kontrabas), Martin Burza (housle). Závěr festivalu patřil legendám českého bluegrassu – kromě Petra Kůse vystoupil Monogram a brněnští Poutníci. Ze zakladatelů čtyřicetileté kapely hraje už pouze Jiří Pola, kapelu nově nastartovali mladí muzikanti – Jakub Bílý (kytara) a Peter Mečiar (banjo) a všichni dohromady předali posluchačům pořádnou porci nadupané muziky plné energie.

Plnému sálu diváků se dostalo více než osmihodinové nepřetržité porce muziky a věřím, že BG Advent přežije roky, které ke kultuře nejsou příliš „friendly“, protože příští jubilejní ročník je naplánován na 1. prosinec 2012.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010