Poslouchat country znamená žít country . . .

13. října jděte do studia ČR v Českých Budějovicích a zbytek hlídejte vysílání

11.10.2010 07:05

Vítězové soutěže multižánrového festivalu Okolo Třeboně se představí ve středu 13. října ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. Na přehlídce zahrají od 19 hodin tři kapely, které ocenila porota v soutěži Houpací kůň: vítěz Çava (Praha), stříbrní Leporelo (Brno) a bronzoví Passage (Praha), kteří zároveň s velkým náskokem ovládli divácké hlasování. „Pro mladé muzikanty se snažíme touto scénou najít cestu k posluchačům jak během festivalu, tak i mimo něj,“ řekl ředitel Okolo Třeboně Pavel Barnáš.

Každá kapela bude mít 25 minut hraní. Český rozhlas České Budějovice pořad odvysílá zhruba za dva měsíce. Záznam nabídne také všem regionálním studiím Čro v Česku. „Jsem přesvědčen, že folk je minoritní žánr a že zvlášť mladé folkaře je nutné podporovat. Byznys si to sám nenajde a kdo jiný by jim měl dávat prostor než Český rozhlas. Navíc jeho regionální stanice vždy k folku inklinovaly. Je to akce, která k nám může patřit a zároveň je to pokus o minipřehlídku v rámci jednoho večera,“ uvedl redaktor hudební redakce ČroČB Jiří Kasal.

Všechny tři kapely patří k tomu nejzajímavějšímu, co lze na mladé folkové scéně potkat. Çava je akustická kapela s hudebním přesahem do world music a jazzu, Leporelo sází na chytlavé melodické písničky a výrazný zpěv Markéty Tulisové, Passage staví na výrazném saxofonu a barevných vícehlasech. „Na Okolo Třeboně jezdíme především kvůli atmosféře, rádi se vracíme na malebné náměstí, kde nás místní publikum vřele přijímá. Festival je přinejmenším příjemným začátkem léta, na který v průběhu roku rádi vzpomínáme. Účast na festivalu Okolo Třeboně v prostředí historického města je pro nás velkou motivací a moc oceňujeme další podporu kapel od pořadatelů festivalu, jako například pozvání na další koncerty,“ popsal Jaroslav Kuchař, šéf skupiny Passage, která v diváckém hlasování zvítězila letos i loni.

Scéna Houpací kůň představuje již mnoho let talenty a objevy. Prošla jí řada zajímavých jmen, například písničkářka Žofie Kabelková, kapely Jarret, Jananas, Zhasni, Mošny a další. „Hlavním cílem scény Houpací kůň je dostat mladé kapely do podvědomí publika. Motto zní: Jednou jsi dole, jednou nahoře a v muzikantské branži jde o velice častý jev. Český rozhlas České Budějovice je dlouholetým partnerem festivalu, a kapely tak získávají další možnost, jak na sebe upozornit širší publikum,“ doplnil Pavel Barnáš.

Kapela, která uspěje v soutěži Houpací kůň, má otevřené dveře na další festivaly a koncertní podia. Vítěz dostává recitály na Musicfestu Přeštěnice či Lodenici ve slovenských Piešťanech, jisté místo má na festivalu Okolo Třeboně příští rok, v dalších letech se zpravidla dostane do dramaturgie také. Letos měly navíc kapely možnost zhostit se role předskokanů na velkých třeboňských koncertech bratří Nedvědů a bratří Ebenů v zámeckém parku. „Festival Okolo Třeboně je zajímavý, vždy si z něj bereme dva až tři koncerty a vždy nám tam něco z dramaturgického hlediska sedí. Dotýká se žánrově toho, co je našemu vysílání blízké,“ připomněl Jiří Kasal.

Vstup na koncert je zdarma. Místenky si mohou lidé vyzvednout v rozhlasové recepci hodinu před začátkem akce.

Profily vystupujících skupin:

Çava (Praha) – Akustická kapela s hudebním přesahem do world music, folku a jazzu vznikla v 90. letech jako volné hudební sdružení studentů matematicko-fyzikální fakulty UK. Díky blízkému vztahu členů k Francii dostala název Çava. Neotřelé harmonie i aranže, živelný doprovod perkusí, brilantní flétnová sóla, spolupráce s invenční textařkou (Beata Struhárová) a ženský hlas o mnoha tvářích. Repertoár – vlastní skladby, jazzové standardy, upravené motivy lidových písní. Kapela pravidelně spolupracuje se zpěvačkou v českém znakovém jazyce Andreou Kalců.

Leporelo (Brno) – Zbrusu nová kapela okolo písničkáře Ivo Cicvárka a zpěvačky Markéty Tulisové, kterou Ivo potkal náhodou u ohně v Náměšti nad Oslavou. Kapela o sobě píše: Žánr? Něco mezi lo-fi folkem a akustickým popem, prostě primitivní melodická muzika... Chytlavé melodické písničky, výrazný zpěv Markéty Tulisové, brilantní kontrabas i mandolína a Ivo Cicvárek jako energický pianista i kytarista. V nejlepším smyslu slova kvalitní mainstreamový folk.

Passage (Praha) – Melodická folková muzika s výrazným saxofonem. Barvící vícehlasy, hudba hraná s drajvem a nasazením. Kapela v dobrém místy připomene severočeskou předchůdkyni Jarretu, skupinu Jen tak, a to celkovým zvukem i neotřelými textařskými postřehy. Původně duo Jardy Kuchaře a Davida Watzla (ex-Stráníci) posílila trojice Martin Kasa (flétny, saxofon a klarinet), Honza Klupka (baskytara) a Markéta Šiffelová (zpěv). „V podkroví levnýho podnájmu/ zkouším složit duchaplnou ódu/ kapky rytmus udávají k ránu/ z rezavýho vodovodu...“

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010